Liczba wyników: 2351
Jak to się dzieje, że określone produkty zyskały sławę „wyzwalaczy" seksualnej energii? Skąd w jedzeniu „moc" podnoszenia libido? Oto kilka informacji i powszechnych na ten temat przekonań.
Ci którzy doświadczają dużych spadków poziomu cukru we krwi kilka godzin po jedzeniu, odczuwają silny głód i przyjmują dużo więcej kalorii w ciągu dnia niż inni.
Da się schudnąć dzięki jedzeniu zdrowej żywność i zmniejszeniu ilości cukrów w diecie. Uprawianie sportu nie przyniesie takich efektów, mówią niektórzy dietetycy.
Kim jest współczesny, dojrzały polski mężczyzna? Jakim nowym wyzwaniom musi sprostać? Jakie są sposoby na to, by jak najdłużej zachował dobrą formę?
Witamina E jest zażywana przy różnorodnych chorobach oczu - jaskrze, zaćmie, zespole suchego oka. Teraz naukowcy znaleźli lepszy sposób jej przyjmowanie, pisze Siski Green z sagazone.
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Dotychczas prowadzone badania naukowe potwierdzały korzystny wpływ witaminy D na zdrowie starszych osób. Najnowszy eksperyment dowiódł, iż witamina ta nie tylko wspomaga walkę ze starzeniem się, zmniejsza też ryzyko zachorowania na cukrzycę II typu.
Cukry to pewien typ węglowodanów w jedzeniu i piciu. Są nam potrzebne, bo zapewniają glukozę, która daje organizmowi energię. Są jednak cukry występujące w pożywieniu naturalnie i takie, które dodaje się do niego, by poprawić jego smak.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.
Kto powiedział, że święta wymagają uniformów i biretów? Okazuje się, że lubimy celebrować przeróżne czynności, cechy, istoty, zjawiska, etc. Mamy m. in. Dzień Bystrzaka, Toalet, Sprzątania Biurka. Osobną kategorię tworzą dni poświęcone jedzeniu. I tak obchodzimy Dzień Marchewki, Naleśnika, Ziemniaka, Grzyba, etc. 25. października zaś to data święta makaronu.