Liczba wyników: 1450
Na Uniwersytecie McGill w Kandzie sprawdzono, dlaczego ludzie mieszkający w niektórych regionach nadoceanicznych są bardziej narażeni na zachorowanie na czerniaka niż pozostali.
Geny, w szczególności te, które oddziałują na poziom dopaminy w mózgu, mogą odgrywać rolę w skłonności danej osoby do podejmowania ćwiczeń lub ich unikania.
Ogólna zdolność poznawcza (general cognitive ability, GCA) to zróżnicowany zestaw umiejętności takich, jak rozumowanie, pamięć i percepcja. Jej poziom we wczesnej dorosłości jest silniejszym wskaźnikiem funkcji poznawczych i rezerwy kognitywnej w późniejszym życiu niż inne czynniki, takie jak wykształcenie wyższe, złożoność wykonywanego zawodu lub zaangażowanie w aktywność intelektualną w starszym wieku.
Osoby z długotrwałymi objawami COVID-19, w tym mgłą mózgową, wykazywały zmniejszoną wydajność w testach różnych procesów umysłowych nawet do dwóch lat po zakażeniu wirusem.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Jedno z białek kwasu omega-3 odgrywa kluczową rolę w mechanizmie, który zapobiega magazynowaniu przez wątrobę nadmiernej ilości tłuszczu z pożywienia. Można więc opracować taki suplement diety, który pomoże zapobiegać niealkoholowej stłuszczeniowej chorobie wątroby (non-alcoholic fatty liver disease, NAFLD).
Głóg to kwitnący krzew z rodziny różowatych. Jego liście, owoce i kwiaty są używane jako lekarstwo. Zawierają substancje zwane flawonoidami, które mają działanie przeciwutleniające. Głóg może poprawiać krążenie krwi i osłabiać czynniki chorób serca oraz m. in. zmniejszać niepokój.
Liczba kroków, które należy wykonać każdego dnia, aby zacząć dostrzegać korzyści dla swojego zdrowia, jest niższa niż wcześniej sądzono. Warto jednak pamiętać, że więcej spacerów to wyższe szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Przez ponad dwie dekady regularnie badano spożywanie różnych produktów, zwracając szczególną uwagę na nieodżywcze substancje słodzące powszechnie występujące w sztucznych słodzikach. Jak się okazało, długotrwałe spożywanie aspartamu, sacharyny i napojów dietetycznych było powiązane ze zwiększonymi ilościami tłuszczu w jamie brzusznej i w mięśniach.
Zaburzenie mikroflory jelitowej, znane jako dysbioza jelitowa, może mieć niekorzystny wpływ na ciśnienie krwi. Pomocny może być tu post przerywany.