Liczba wyników: 1619
Coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety o niskiej zawartości glutenu, mimo że nie mają nietolerancji tego składnika. Trend wywołał debatę na temat tego, czy odżywianie się tego rodzaju jest dobre dla ludzi bez alergii. Teraz przyjrzeli się sprawie między innymi naukowcy z Uniwersytetu w Kopenhadze.
Liczba kroków, które należy wykonać każdego dnia, aby zacząć dostrzegać korzyści dla swojego zdrowia, jest niższa niż wcześniej sądzono. Warto jednak pamiętać, że więcej spacerów to wyższe szanse na zdrowsze i dłuższe życie.
Procent tkanki tłuszczowej jest znacznie bardziej wiarygodnym wskaźnikiem ogólnego stanu zdrowia jednostki i ryzyka kardiometabolicznego niż wskaźnik BMI, mówią eksperci z Uniwersytetu w Tel Awiwie. Według nich pomiar tkanki tłuszczowej powinien być standardem w zakresie oceny zdrowia metabolicznego.
Jeśli nie sypiasz w regularnych porach, masz wyższe ryzyko rozwoju szkodliwych bakterii w jelitach.
Ludzie, którzy stosowali dietę bogatą w ultra przetworzoną żywność dostarczali sobie więcej kalorii i bardziej przybierali na wadze niż wtedy, gdy jedli minimalnie przetworzoną żywność. Taką różnicę odnotowano, mimo że posiłki miały taką samą liczbę kalorii i makroskładników.
Miliony ludzi na całym świecie cierpią na chorobę afektywną dwubiegunową, dolegliwość psychiczną cechującą się skrajnymi zmianami nastroju - od depresji do manii. Standardowe leczenie choroby obejmuje połączenie psychoterapii i leków, w tym stabilizatory nastroju i leki przeciwpsychotyczne. Pomocne mogą być także probiotyki.
Kobiety, które kiepsko sypiają, mają tendencję do przejadania się i stosowania diety o niższej jakości. Niedostatecznie dugi czy dobry sen może więc także pośrednio zwiększać ryzyko chorób serca i otyłości.
Jak to się dzieje, że niektórzy ludzie dożywają 100 lat i to bez szczególnej opieki medycznej?
Miałeś/aś ostatnio miłą rozmowę ze znajomym ? Czy przyjaciel właśnie pomógł ci z wiosennymi porządkami? Będziesz miał/a szczęście, jeśli powtórzycie to samo za około siedem lat. Socjologowie odkryli, że właśnie co siedem lat traci mniej więcej połowę bliskich członków swojej sieci.
Przyjmowanie witaminy D i wapnia dwa razy dziennie może zmniejszyć ryzyko ponownych zawrotów głowy.