Liczba wyników: 473
Zmiana nawyków żywieniowych lub zmiana zegara dobowego może mieć niekorzystny wpływ na tkankę tłuszczową.
Nowe badania mogą pomóc w zapobieganiu nawrotom opryszczki, a nawet chorobom oczu wywołanym przez opryszczkę.
Każdego dnia nasze organizmy narażone są na „bombardowanie" promieniami UV, ozonem, dymem papierosowym, chemikaliami przemysłowymi i innymi związkami.
Odmłodzony, czyli bogatszy mikrobiom (bakterie jelitowe) wzmacnia układ odpornościowy.
Imbir ma działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, więc jest popularnym ziołowym preparatem w leczeniu chorób zapalnych.
Sproszkowane kakao podawane myszom karmionym produktami wysokotłuszczowymi pomogło osłabić choroby wątroby u tych gryzoni.
Lawendę dodaje się np. do kul do kąpieli czy zmiękczacza do tkanin. Według ekspertów, powinna też znaleźć zastosowanie w placówkach medycznych, bo kiedy znajdujący się w niej związek linalol wykazuje działanie uspokajające, które można wykorzystać do złagodzenia stresu przedoperacyjnego czy zaburzeń lękowych.
Dieta wysokotłuszczowa może aktywować reakcję serca, która powoduje destrukcyjny wzrost tego organu i prowadzi do większego ryzyka zawału serca.
Niskie temperatury otoczenia sprzyjają zwiększeniu poziomu witaminy A. Pomaga to przekształcić „złą" białą tkankę tłuszczową w „dobrą" brązową tkankę, która stymuluje spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła. Taka przemiana zwiększa też zużycie energii i dlatego może pomóc w walce z otyłością.
Zidentyfikowano mechanizm biologiczny, który wyjaśnia, dlaczego niektórzy ludzie odczuwają ból brzucha przy jedzeniu określonych produktów. Dzięki temu jest szansa na skuteczniejsze leczenie zespołu jelita drażliwego i innych nietolerancji pokarmowych.