Liczba wyników: 2723
Jesienią, kiedy pada i wieje, a słonecznego światła z każdym dniem ubywa, szczególnego znaczenia nabiera to, co jemy. Przewód pokarmowy jest największym organem układu odpornościowego. Odpowiednio dobraną dietą nie tylko dostarczamy niezbędnych składników odżywczych, witamin i minerałów, ale możemy sprawić, że jelita, niezwykle wrażliwe na działanie wnikających do organizmu chorobotwórczych substancji, staną się za sprawą zdrowej flory bakteryjnej pierwszą barierą, chroniącą organizm przed infekcjami.
Nie tylko świetnie smakują i pachną, ale też są ogromnie zdrowe. Truskawki, porzeczki maliny i jagody to sezonowe bomby witaminowe, bogate także w inne cenne składniki. Czarna porzeczka pomaga w odchudzaniu, poziomka odtruwa organizm, a malina zawiera związki o działaniu leczniczym.
Od czasu do czasu prasa medyczna informuje o badaniach dotyczących wpływu czasowego poszczenia na nasz organizm. Oto kolejne analizy, które potwierdzają, że regularne powstrzymywanie się od jedzenia pomaga zachować dobre zdrowie i daje większe szanse na dłuższe życie.
Dowodów szkodliwości zanieczyszczonego powietrza na nasze zdrowie jest bardzo wiele, nikt już ich nie podważa. Tymczasem, choć jeszcze pamiętamy ostrzeżenia przed zimowym smogiem pyłowym, już zagraża nam letni smog fotochemiczny, mniej widoczny, lecz podobnie odczuwalny przez nasz organizm.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Zmienna, wczesnowiosenna, marcowa aura wystawia odporność organizmu na ciężką próbę. Łatwo wtedy o przeziębienia, infekcje i pogorszenie samopoczucia. Do przetrwania wiosennego przesilenia w zdrowiu należy wzmocnić organizm, dostarczając mu witamin i minerałów, a także odpowiednio go hartując.
Warto się wysypiać, bo sen odpowiada za wiele procesów w organizmie i jego niedobór negatywnie „odbja się" na zdrowiu. Okazuje się jednak, że namierna ilość odpoczynku także negatywnie oddziałuje na nasz organizm.
Dieta niskowęglowodanowa jest uważana za skuteczną w walce z nadwagą i otyłością. Nie warto jednak wyrzucać z jadłospisu tych składników, ponieważ sprzyjają walce z infekcjami, które osłabiają organizm i prowadzą do rozwoju różnych chorób.
Słońce przygrzewa nam coraz dłużej i dobrze, bo to oznacza syntetyzowanie przez organizm większej ilości witaminy D, która pomaga zapobiec różnym problemom zdrowotnym - senności, depresji i słabszym kościom. Skuteczne w zapobieganiu niedoborom witaminy D są też pieczarki.
Wzmacnia odporność, oczyszcza organizm, w ziemie rekompensuje brak wysokich temperatur. Sauna. Mimo, że jej historia sięga 2000 lat wstecz, nie wszyscy ją doceniają. Eksperci z Centrum Zdrowia Promedica w Kielcach polecają jak poprawne korzystanie z sauny w zimę, połączyć ze świetną zabawą.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później