Liczba wyników: 463
Dzięki sztucznej inteligencji już wkrótce będziemy mogli po naciśnięciu jednego przycisku przewidzieć ryzyko rozwoju poważnych chorób w późniejszym życiu.
Wiele osób codziennie sięga po napoje dosładzane cukrem, co może zagrozić zdrowiu wątroby. Właśnie sprawdzono związek pomiędzy spożyciem napojów słodzonych cukrem i sztucznie słodzonych a występowaniem raka wątroby i przewlekłych chorób tego narządu u kobiet.
Osoby, u których zdiagnozowano chorobę afektywną dwubiegunową, schizofrenię lub zaburzenie schizoafektywne, mogą mieć wyższe ryzyko chorób układu krążenia w młodszym wieku w porównaniu z ludźmi wolnymi od poważnych chorób psychicznych.
Osoby, które zmagają się z zespołem stresu pourazowego (PTSD), są dwukrotnie bardziej narażone na śmierć z powodu chorób serca niż pozostali.
Niższa ilość sodu i wyższa potasu w diecie wiąże się z niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych u większości ludzi.
Każdy, kto codziennie je ponad 40 gramów wędlin lub innego rodzaju przetworzonego mięsa, prosi się o kłopoty: ryzyko przedwczesnej śmierci wzrasta o 18 procent na każde 50 gramów przetworzonego mięsa dziennie.
Wielu z nas to zna: jest ciepła noc, kołdra leży odrzucona z boku, wentylator jest włączony, a spać ciągle się nie daje.
Piwo - jeśli oczywiście jest pijane z umiarem - dostarcza zdrowych składników, które mogą zmniejszyć ryzyko zaćmy i chorób serca.
Jak uważają szwedzcy badacze, stopniowe przyspieszanie tętna spoczynkowego może oznaczać przyszłe problemy z sercem.
Miejsce, w którym na co dzień żyjemy, ma duży wpływ na nasze samopoczucie i ryzyko rozwoju chorób. Okazuje się, że życie w mieście nie sprzyja zdrowiu.