Liczba wyników: 2044
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Korzystanie ze smartfonów nasila się i może stać się niezdrowe w przypadku osób cierpiących na zaburzenie obsesyjno-kompulsywne, czyli zaburzenie psychiczne objawiające się niechcianymi i niepokojącymi myślami, które może prowadzić do powtarzających się i destrukcyjnych zachowań.
Osoby odczuwające silną senność w ciągu dnia, pomimo dobrze przespanej nocy, mogą cierpieć na zaburzenie snu zwane hipersomnią idiopatyczną. To zaburzenie neurologiczne może nie być tak rzadkie, jak kiedyś sądzono.
Różne wzorce ruchu w ciągu doby są powiązane ze zdrowiem serca. Jak się okazuje, wystarczą drobne zmiany w codziennej rutynie, by zmniejszyć zagrożenie zawałem czy udarem.
Na Uniwersytecie w Tokio odkryto, że w ciągu ostatniej dekady wzrosła liczba pilnych dializ i zgonów wśród osób hospitalizowanych z powodu ostrego nadciśnienia.
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Nie zawsze najlepiej jest przebaczyć i zapomnieć. Czasami wyrażenie gniewu jest konieczne do rozwiązania problemu w związku - krótkoterminowy dyskomfort związany z gniewną, ale szczerą rozmową w dłuższej perspektywie przynosi korzyści dla zdrowia relacji.
Na naszą zdolność skupiania uwagi na zadaniach - kluczowym elemencie codziennego życia - duży wpływ mają takie czynniki, jak motywacja, pobudzenie i czujność. Utrzymanie koncentracji może być szczególnie trudne, gdy zadanie jest nudne lub powtarzalne.
Wiadomo, że choroby przyzębia lub dziąseł są czynnikiem ryzyka zespołu metabolicznego - grupy schorzeń nasilających ryzyko problemów z sercem i cukrzycy. Teraz odkryto, że zakażenie Porphyromonas gingivalis, bakterią wywołującą choroby dziąseł, poprzez zmianę składu mikrobiomu jelitowego, powoduje zaburzenia metaboliczne mięśni szkieletowych, poprzedzające zespół metaboliczny.
Ci, którzy kupują najmniej zdrową żywność w pracy, często stosują niezdrową dietę także poza pracą i częściej też mają nadwagę i/lub otyłość oraz czynniki ryzyka cukrzycy oraz chorób układu krążenia w porównaniu z pracownikami, którzy dokonują zdrowszych zakupów.