Liczba wyników: 1479
Aż 80 procent ludzi na całym świecie cierpi na próchnicę, która zyskała sobie miano najczęściej pojawiajacej się choroby przewlekłej. Przyczyn powstawania tego problemu jest kilka, ale do jej rozwoju trzeba czterech czynników: bakterii, cukru, podatnych zębów i czasu. Oto sześć sposobów na walkę z próchnicą.
Jeden z najpopularniejszych napojów na świecie stanowi w wielu miejscach częsty dodatek do posiłków, drinków lub jest wypijany jest ot tak, bez dodatków. Mimo że dietetycy ostrzegają, że najpowszechniejsza forma coli to ogromna dawka cukru, która - przyjmowana regularnie - sprzyja problemom z wagą, produkt może jednak służyć nie tylko do picia...
Zmagasz się z cukrzycą? Nie jest łatwo utrzymać odpowiedni poziom cukru, gdy tak wiele czynników ma na to wpływ. Poniższe wskazówki powinny jednak pomóc w zarządzaniu chorobą - przeprowadzono wiele badań dotyczących cukrzycy i ich wyniki dają informacje o sposobach na lepsze funkcjonowanie diabetyków i osób zagrożonych tym problemem.
Choroby serca to główna przyczyna śmierci na całym świecie, odpowiadają za około jedną trzecią wszystkich zgonów. Co istotne, ich rozwój w dużej mierze jest wywoływany czynnikami, które daje się modyfikać - np. dietą. Okazuje się, że nadmiar cukru w jadłospisie sprzyja problemom z sercem.
Dla pacjentów chorych na cukrzycę bardzo ważne jest kontrolowanie poziomu cukru we krwi, sposób odżywiania się zaś jednym z pomocnych w tym elementów. Nowe badania pokazały, że w przypadku osób zmagających się z cukrzycą typu 1 skuteczna w tym zakresie może być dieta niskowęglowodanowa.
Osoby, które serwują sobie co najmniej trzy porcje produktów pełnoziarnistych dziennie, mają mniejszy wzrost obwodu talii, ciśnienia krwi i poziomu cukru we krwi w porównaniu do ludzi jedzących mniej niż połowę porcji takich artykułów dziennie.
Każdy mężczyzna (zwłaszcza po 40 roku życia) powinien przynajmniej raz w roku wykonać podstawowe badania lekarskie, czyli odwiedzić swojego lekarza pierwszego kontaktu, zmierzyć ciśnienie oraz poziom cukru i cholesterolu we krwi. Można o tym myśleć jak o corocznym przeglądzie technicznym samochodu, bez którego dobry kierowca nie rusza w dłuższą trasę.
Codzienne jedzenie mlecznej czekolady może wyglądać na receptą na przyrost masy ciała, jednak nowe badanie z udziałem kobiet po menopauzie pokazało, że jedzenie pewnej ilości czekolady rano w wąskim przedziale czasu może pomóc organizmowi spalić tłuszcz i obniżyć poziom cukru we krwi .
Wiemy, że cukier jest konieczny, aby nasz mózg prawidłowo funkcjonował. Wiele osób jednak spożywa go w ilościach znacznie przekraczających zapotrzebowanie organizmu. Kolejna tabliczka czekolady zjedzona nawet wtedy, gdy nie jesteśmy głodni to tylko chęć poprawy humoru czy już uzależnienie od cukru? Badania naukowe dowodzą, że cukier może być kulinarnym narkotykiem.
Batoniki, chipsy i frytki - dlaczego nie możemy ich po prostu zignorować w supermarkecie? Uczeni z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii wyjaśniają, że jedzenie o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru zmienia nasz mózg: jeśli regularnie jemy nawet niewielkie ilości takich produktów, mózg uczy się, by dążyć do ich jedzenia także w przyszłości.