Liczba wyników: 616
Dlaczego lubimy gorzki smak kawy? Gorycz ewoluowała jako naturalny system ostrzegawczy chroniący organizm przed szkodliwymi substancjami. Zgodnie z logiką ewolucyjną nie powinniśmy lubić tego napoju.
Na naszą zdolność skupiania uwagi na zadaniach - kluczowym elemencie codziennego życia - duży wpływ mają takie czynniki, jak motywacja, pobudzenie i czujność. Utrzymanie koncentracji może być szczególnie trudne, gdy zadanie jest nudne lub powtarzalne.
Poszukiwanie naturalnych związków, które mogą zahamować związane z wiekiem osłabienie funkcji poznawczych, stało się ostatnio popularnym kierunkiem badań nad zdrowym starzeniem się. Przewidywano, że trygonelina może być pomocna.
Espresso - klasycznie czarne lub z różnymi dodatkami, podane jako caffe latte czy americano lub Flat white, nie tylko może nas skutecznie obudzić, ale i hamować gromadzenie się szkodliwych białek związanych z chorobą Alzheimera.
Mamy dobrą wiadomość na temat kakao: naukowcy z Cornell University wykazali, że ten popularny napój zawiera więcej przeciwutleniaczy na filiżankę niż podobna porcja czerwonego wina lub herbaty i może być zdrowszym wyborem.
Słuchanie muzyki i picie kawy to codzienne przyjemności, które mogą wpływać na aktywność mózgu człowieka tak, że poprawią wydajność poznawczą, w tym w zadaniach wymagających koncentracji i pamięci.
Bezsenność może być czynnikiem ryzyka krwawienia do mózgu z pękniętego tętniaka, wraz z innymi czynnikami, takimi jak palenie papierosów i nadciśnienie.
Osoby z cukrzycą typu 2 osoby, które jedzą wysokoenergetyczne śniadanie i niskokaloryczną kolację, cechują się lepszą kontrolą poziomu cukru we krwi niż ludzie serwujący sobie niewielkie śniadanie i obfitą kolację.
Zaburzenia rytmu dobowego, czyli sposobu w jakie nasze organizmy funkcjonują w odpowiedzi na 24-godzinny cykl światła i jego braku, są powiązane z wieloma różnymi chorobami, w tym z nowotworem. Nowe odkrycia pomagają odpowiedzieć na pytanie, co może kryć się za tą korelacją.
Kofeina może zrównoważyć niektóre negatywne skutki niewłaściwej diety dzięki zmniejszeniu gromadzenia lipidów w komórkach tłuszczowych i ograniczeniu przyrostu masy ciała oraz produkcji triglicerydów.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków