Liczba wyników: 660
Nie tylko nadciśnienie jest groźne w przypadku udaru. Także zwiększona zmienność poziomu ciśnienia krwi grozi wyższym ryzykiem śmierci u pacjentów po takim zdarzeniu mózgowonaczyniowym.
Czerwone mięso może sprzyjać zdrowiu serca, o ile jest chude.
Jest niezbędna dla naszego zdrowia. Jej właściwy poziom odpowiada m.in. za dobry stan kości, zębów, ogólną odporności organizmu i samopoczucie. Niestety w polskim kimacie nietrudno o jej deficyt.
Jeśli niedosypiasz, znacznie bardziej narażasz się na szybszy rozwój demencji. Niedostateczna ilość snu oznacza wzrost poziomu związanego z rozwojem otępienia białka o nazwie tau.
Przewód pokarmowy stanowi największy organ układu immunologicznego, ponieważ narażony jest na kontakt nie tylko z wieloma drobnoustrojami, ale także różnymi składnikami pochodzącymi z żywności. Prawidłowo zbilansowana dieta, w której nie brakuje zdrowych tłuszczów omega 3, witamin, a także związków mineralnych, będzie stanowiła tarczę ochronną przed infekcjami.
Anemia jest jednym z najczęstszych zaburzeń krwi. Sprawdź, co jeść, by osłabić dolegliwość.
Zapotrzebowanie na sen różni się u różnych ludzi, jednak jego znaczące ograniczenie nie sprzyja zdrowiu. Jeśli sypiasz poniżej 6 godzin na dobę, narażasz na szwank zdrowie swojego serca.
Słowo probiotyk, pochodzi od słów „pro bios", co z greckiego oznacza „dla życia". Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, iż za probiotyk uważa się żywe mikroorganizmy, które spożywane w odpowiedniej ilości wywierają korzystne działanie w organizmie człowieka.
Świąteczne jedzenie i sylwestrowa zabawa z pewnością pozostawiły po sobie ślad, w postaci dodatkowych kilogramów lub przeciążonego układu trawiennego. Warto więc styczeń rozpocząć od detoksu herbacianego, który pozwoli oczyścić organizm oraz usprawnić procesy trawienne i przemianę materii.
Za kilka dni – 11 stycznia obchodzić będziemy Dzień Wegetarian. To święto osób, które świadomie podjęły decyzję o rezygnacji z jedzenia mięsa ze względów etycznych. Z badań Instytutu Badania Opinii Publicznej Homo Homini przeprowadzonych w 2013 roku wynika, że 3,2 procent Polaków to jarosze. Na czym polega dieta i filozofia wegetarian tłumaczy Agnieszka Piskała z programu edukacyjnego „Żyj smacznie i zdrowo”.