Liczba wyników: 218
Jeden gram witaminy C dziennie pomaga zapobiec przeziębieniu i skrócić czas jego trwania. Nie ma jednak sensu nadmiernie zażywać tej witaminy gdy już jest się chorym.
Dziś medycyna uniwersytecka oferuje całą gamę środków na rozmaite problemy zdrowotne - bóle głowy, katar, oparzenie, zaparcia, etc. Niegdyś jednak trzeba było sobie radzić bazując na tradycji i wiedzy doświadczonych życiowo babć. Paleta sposobów nestorek rodów na powszechne niedyspozycje jest szeroka, poniżej przedstawiamy te najpopularniejsze.
Ludzie, którzy piją mrożoną herbatę, narażają się na większe ryzyko rozwoju bolesnych kamieni nerkowych.
Piękny uśmiech to nie tylko zdrowe i równe zęby, liczy się także kolor. Niestety nie każdy może się cieszyć olśniewającym uśmiechem, a zęby przebarwiają się także pod wpływem picia kawy, herbaty, czerwonego wina i palenia papierosów. Na szczęście medycyna ma ratunek. Nakładkowo, ekspresowo, w domu czy w gabinecie – dróg do uzyskania białych zębów jest wiele. Która z nich jest nie tylko najlepsza, ale i najbezpieczniejsza dla zębów? Robimy przegląd najpopularniejszych dostępnych metod.
Okres jesienny stawia przed organizmem wiele wyzwań. Z uwagi na zmienną pogodę łatwiej o przeziębienia czy infekcje. Obecny sezon nie sprzyja także naszej sylwetce – brak ruchu i osłabiony metabolizm mogą skutkować dodatkowymi kilogramami. Jak zatem powinna wyglądać jesienna dieta?
Wirusy grypy ulegają modyfikacjom i dlatego co roku naszym organizmom trudno jest budować naturalną odporność przeciwko nim. Nie jesteśmy jednak bezradni, można przedsięwziąć określone kroki, by ochronić się przed grypą.
Z biegiem czasu skóra twarzy traci swoją sprężystość i gładkość. Jej kontur przestaje być idealny i widoczny staje się drugi podbródek. Co zrobić, aby zredukować te objawy i przywrócić twarzy młody wygląd?
Gdy słupek rtęci znajduje się w okolicach 30 stopni, możemy czuć się ospali i wyzuci z energii. Sięganie w takich sytuacjach po napoje energetyczne nie jest dobrym wyjściem. Lepszą alternatywą jest klasyczna mała czarna.
Lato to okres różnorodnych kulinarnych możliwości, z których grzechem byłoby nie skorzystać. Ale to także miesiące, kiedy nasz organizm zmaga się z wysokimi temperaturami, zmęczeniem i zwiększonym promieniowaniem słonecznym. Jak komponować letnie menu, by chronić zdrowie i urodę?
Badania wskazują, że przeciwutleniacze mogą pomóc w walce z rakiem, chorobami serca, chorobą Alzheimera i chorobą Parkinsona chroniąc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników mających wpływ na rozwój wspomnianych dolegliwości.