Liczba wyników: 1546
Słońce jest coraz wyżej i jego promienie dłużej oferują swe właściwości wychłodzonym po wyjątkowo chłodnej zimie organizmom. Warto jednak pamiętać, że ze słonecznych promieni trzeba „korzystać" umiejętnie, ponieważ może wyrządzić poważne szkody.
Odkryto nowy sposób wykorzystania przeciwutleniających i antybakteryjnych właściwości związku roślinnego do produkcji bandaży bawełnianych pokrytych nanowłókienkami, które zwalczają infekcje i przyspieszają gojenie się ran.
Karczoch to warzywo, które znane było już za czasów starożytnego cesarstwa rzymskiego, wtedy głównie ze względu na swoje właściwości moczopędne. Ostatnio coraz bardziej popularne stają się także w Polsce.
Słynny przysmak koali ma właściwości prozdrowotne. Szczególnie ceniony jest olejek eukaliptusowy stosowany jako środek obkurczający i wykrztuśny w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych lub stanów zapalnych.
Jedzenie czosnku pomaga przeciwdziałać związanym z wiekiem zmianom w florze bakteryjnej jelit, powodujących problemy z pamięcią. Takie korzyści uzyskuje się dzięki siarczkowi allilu, związkowi występującemu w czosnku i znanemu z prozdrowotnych właściwości.
Kminek pochodzi z zachodniej Azji, Europy i Afryki Północnej. Jego owoce mają ostry, podobny do anyżu smak i aromat. Jest stosowany jako przyprawa do pieczywa, mięsa, serów, ale wykazuje też właściwości lecznicze.
Wiadomo, że witamina D pomaga w zachowaniu zdrowia kości, bierze udział w różnych procesach w organizmie, zmniejsza ryzyko demencji. Nowe badania wskazują, że może mieć również właściwości ochronne przed rakiem.
Wiele testów wskazało, że umiarkowane ilości alkoholu służą układowi krążenia. W istocie w ciągu 24 godzin i w dłuższej perspektywie trunek może mieć właściwości ochronne, jednak tuż po jego wypiciu może zagrażać sercu.
T. gondii, jednokomórkowe pasożyty znajdujące się w jelitach wielu zwierząt stałocieplnych, a najczęściej u kotów, mają właściwości antynowotworowe . Uczeni sądzą, że dają możliwość opracowania skutecznego leku na raka.
Zaczyna się sezon na truskawki. Walory smakowe i aromatyczne nie są jedynymi ich zaletami. Warto wiedzieć, że lat lubiane przez przez wielu owoce mają także liczne właściwości zdrowotne, a na dodatek można je jeść także na diecie.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później