Liczba wyników: 1546
Wyciąg z żonkili ma właściwości rakotwórcze. Badacze określili mechanizm molekularny, dzięki któremu ekstrakt może powodować śmierć komórek rakowych.
Przed każdym zakupem kosmetyków dokładnie sprawdzamy ich skład, konsystencję, zapach dopasowując do naszej skóry. Czy później pamiętamy jednak o tym, by odpowiednio je przechowywać tak, aby jak najdłużej zachowywały swoje właściwości pielęgnacyjne?
Agothosma Betulina, czyli Buchu, to roślina, z której w Afryce Południowej robi się cenioną ze względu na walory zdrowotne herbatę. Napój zawiera ważne składniki odżywcze i ma właściwości odmładzające.
Sól to jedna z najstarszych przypraw towarzyszących człowiekowi niemalże od zarania dziejów. Bezcenną właściwością soli był jej dar podnoszenia smakowitości potraw, ale jeszcze ważniejsze były jej właściwości konserwujące.
Koper ogrodowy to jednoroczna roślina pochodząca z basenu Morza Śródziemnego i południowej Rosji, rośnie dziko w Hiszpanii, Portugalii i Włoszech. Starożytni Egipcjanie, Rzymianie, Chińczycy i Wikingowie cenili jego właściwości wspomagające żołądek.
Czosnek posiada ponoć wszechstronne magiczne właściwości, ale także herbata może ochronić przed złymi duchami, a ryż ma zapewnić dobrobyt. Niektóre przesądy związane z jedzeniem mają długą tradycję. Oto te najpopularniejsze.
Początek jesieni to najlepszy sezon na podstawowy składnik tradycyjnej kuchni polskiej – grzyby. Oprócz wspaniałego aromatu i smaku mają w sobie liczne właściwości odżywcze, a nawet antynowotworowe. Dlaczego jeszcze warto je jeść?
Obecnie dostępnych jest już wiele badań na temat szkodliwości lub wręcz odwrotnie - prozdrowotnych właściwości alkoholu. Nowe odkrycia naukowców po raz kolejny potwierdzają, że warto czasem nalać sobie „coś mocniejszego". Przy czym badacze zaznaczają, że racjonalne spożywanie alkoholu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, jeśli równocześnie dbamy o zdrowy styl życia.
Ałun to naturalny kryształ znany już w starożytności głównie ze swoich właściwości antyseptycznych. Ałun stosowano jako kosmetyk do ochrony przed nieprzyjemnym zapachem, ale również do celów leczniczych.
Od dawna wiadomo, że zdrowa dieta sprzyja zarówno lepszemu samopoczuciu fizycznemu, jak i psychicznemu, niektóre produkty mają jednak „specjalne" właściwości - ich spałaszowanie może osłabić stres.