Liczba wyników: 17494
Krew młodszych ludzi ma działanie odmładzające, gdy jest wtłaczana do starszych organizmów: starzejące się serca biją mocniej, mięśnie stają się silniejsze, a myślenie zyskuje na ostrości.
Wraz ze wzrostem średniej długości życia zwiększa się też liczba chorób związanych z wiekiem, w tym sarkopenii, czyli utraty masy mięśniowej w wyniku starzenia się. Uczeni z Uniwersytetu w Bazylei wykazali, że dobrze znany lek może opóźniać związane z wiekiem osłabienie mięśni.
W krajach o większych nierównościach - ekonomicznych, związanych z zanieczyszczeniem lub chorobami - ludzie cechują się starszym biologicznym wiekiem mózgu, mówią eksperci z University of Surrey.
Obawy młodszych kobiet o zmarszczki i pogarszający się stan zdrowia powodują, że ich stan emocjonalny jest gorszy niż kobiet, które mają za sobą tak zwaną fazę „kryzysu wieku średniego".
Przemysł kosmetyczny jest skoncentrowany na redukcji zmarszczek jako głównych oznak starzenia się, jednak nowe badania sugerują, że przywrócenie młodzieńczego wyglądu wymaga czegoś więcej niż wygładzenia skóry. Badanie przeprowadzone przez medyków z University of Rochester Medical Center wskazuje na zachodzące wraz z wiekiem istotne w kościach twarzy, szczególnie kości szczęki. To ten proces ma duży wpływ na postarzały wygląd.
Naturalna substancja trygonelina obecna w kawie, kozieradce, a także w organizmie człowieka, może pomóc w poprawie zdrowia i funkcjonowaniu mięśni.
Takie czynności, jak czytanie i pisanie, pomogą zachować odpowiednie funkcjonowanie mózgu osób starszych.
Nadmiar kilogramów może negatywnie wpływnąć na zdrowie na wiele sposobów. Nowe badania wskazują, że wraz z wiekiem zbyt duża waga oznacza przyspieszones pogorszenie czynności płuc.
Starzenie się samo w sobie jest odpowiedzialne za zwiększenie ryzyka śmierci z powodu chorób serca u kobiet. Badania wykazały, że błędne jest powszechne przekonanie o tym, iż wskaźnik zgonu z przyczyn sercowo-naczyniowych wzrasta u kobiet z powodu menopauzy.
Porównano wpływ diety i leków na funkcjonowanie naszych komórek i okazało się, że sposób odżywiania się ma tu znacznie silniejszy wpływ.