Liczba wyników: 323
Spożywanie naturalnych i nieprzetworzonych produktów jest jednym z kluczowych elementów prowadzących do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. Teraz mamy do nich jeszcze łatwiejszy dostęp, ponieważ rozpoczął się sezon na świeże warzywa i owoce, nie z dalekich zakątków świata, ale te najlepsze, lokalne. Które z nich dostarczą naszemu organizmowi najwięcej drogocennych składników?
Cukier jest obecnie dodawany do wielu różnych produktów, m. in. do napojów, jogurtów, ketchupu, etc. Przez to zaś trudniej jest ocenić, ile go sobie realnie codziennie dostarczamy. Tymczasem nadmiar tego składnika zagraża sercu.
Schorzenia jamy ustnej zagrażają nie tylko zębom. Zdaniem naukowców, ukryte w dziąsłach i zębach infekcje zwiększa ryzyko rozwoju chorób układu krążenia prawie 3-krotnie.
Warto ograniczyć lub wyeliminować z diety tłuszcze trans - dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu i zawału serca.
WiaminaB3 jest potrzebna, by móc liczyć na dobre krążenie krwi, zapewnić normalne funkcjonowanie mózgu, czy zwiększyć możliwości pamięci.
Wielogodzinne przesiadywanie przy biurku czy przed telewizorem zagraża zdrowiu serca i sprzyja utracie kontroli nad wagą.
Raz na dwa, trzy lata, każda kobieta podczas wizyty kontrolnej u lekarza, powinna mieć zlecone 4 proste badania, które bardzo dużo powiedzą o jej stanie zdrowia. Pozwolą też wykluczyć częste choroby: miażdżycę, cukrzycę i choroby tarczycy.
Nasiona Chia stały się ostatnio bardzo popularnym produktem. Są łatwo dostępne i szeroko polecane, ponieważ przydają wiele korzyści naszemu organizmowi, ich właściwości sprawiają, że można zaliczyć je do tzw. super-jedzenia (najbardziej odżywczego pożywienia będącego świetnym źródłem licznych minerałów, witamin, enzymów, antyoksydantów, protein, koenzymów). Oto lista profitów z jedzenia Chia.
Chwytać za serce. Mieć serce na dłoni. Kamień z serca. Serce nie sługa. Wkładać w coś całe serce… Każdy z nas potrafi wymienić przynajmniej kilka powiedzeń i frazeologizmów właśnie z sercem w roli głównej. Nic w tym dziwnego – to przecież jeden z najważniejszych organów w naszym ciele.
Dieta bogata w błonnik pokarmowy pomaga skutecznie pozbyć się nadmiaru szkodliwego cholesterolu, zanim jeszcze zostanie on wchłonięty do krwioobiegu. Wystarczy wybierać odpowiednie produkty, aby skutecznie obniżyć poziom cholesterolu bez stosowania leków.