Liczba wyników: 742
Świadomość Polaków dotycząca odżywiania stale rośnie. Dlatego coraz częściej szukamy produktów, które są naturalne. Jak podkreślają dietetycy – im bliżej natury, tym czujemy się zdrowsi. Stąd tak popularne stały się ekobazary czy targi śniadaniowe oferujące żywność najwyższej jakości. Jeśli chcemy czuć się dobrze w swoim ciele powinniśmy sięgać po produkty jak najmniej przetworzone. Podobnie jest z kawą. Zarówno bariści, jak i dietetycy podkreślają, że naturalny oraz bogaty smak i aromat kawy możemy uzyskać wyłącznie ją parząc, a nie rozpuszczając.
Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy częściej niż w innych porach roku dopadają nas przeziębienia i infekcje. W tym okresie odwiedzamy też chętniej strony internetowe poświęcone tematyce zdrowotnej i medycznej. Okazuje się, że informacji tego typu poszukuje w sieci aż czterech na dziesięciu polskich internautów (8,8 mln). Internet jest też dla prawie 7,5 mln internautów źródłem informacji o profilaktyce i zdrowym stylu życia - wynika z ogólnopolskiego badania internetu Megapanel PBI/Gemius, realizowanego przez firmę Gemius.
Lipofilling to innowacyjny zabieg opracowany z myślą o poprawie wyglądu i kondycji skóry twarzy, kształtu i wielkości piersi oraz pośladków. Metoda ta polega na pobraniu tkanki tłuszczowej z okolic ud, kolan lub brzucha a następnie przeczepieniu jej w inne miejsce w naszym ciele. Proces ten odbywa się przy odpowiednim odseparowaniu komórek za pomocą specjalistycznej, nowoczesnej wirówki Adivive, która w znacznym stopniu zwiększa skuteczność zabiegu w stosunku do innych dotychczasowych metod. Lipofilling to przełom wśród zabiegów medycyny estetycznej i alternatywa do zabiegów z wykorzystaniem kwasu hialuronowego czy implantów.
Płuca są jednym z najważniejszych organów w ciele człowieka. Niezwykle istotne jest dbanie o ich kondycję każdego dnia, co może pomóc uniknąć rozwoju wielu poważnych chorób. Jedną z nich jest przewlekła obturacyjna choroba płuc (POChP), która od wielu lat zajmuje wysokie miejsce w rankingu chorób będących przyczyną dużej niepełnosprawności i coraz większej śmiertelności. Co godzinę w Polsce z powodu POChP umierają dwie osoby. Choroba rozwija się powoli i niepostrzeżenie, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że choruje. Mądre dbanie o płuca ma zbawienny wpływ na zdrowie i kondycję tego narządu.
Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi niezbędne ilości witamin, substancji odżywczych, mikro- i makroelementów. Znaczną jej część powinny stanowić warzywa i owoce oraz ich przetwory, w tym soki. Nie należy też zapominać o produktach zbożowych, kaszach, makaronach, nabiale, mięsie i rybach. Zapytani o opinię eksperci zazwyczaj są zgodni, że klucz do sukcesu w zdrowym odżywianiu tkwi w odpowiednich proporcjach i różnorodności diety. Gdzie w naturze szukać witamin, mikro- i makroelementów, substancji odżywczych? – radzi dr Katarzyna Stoś, prof. nadzw. Instytutu Żywności i Żywienia.
Popularna jest dzisiaj koncepcja „żywności jako leku" - przekonania, że żywność i odżywianie są istotnym elementem wspierającym zdrowie i dobre samopoczucie. Dr Steven Heymsfield i jego współpracownicy z Pennington Biomedical Research Center przedstawili najnowsze zalecenia na podstawie bogatej i wielowątkowej historii przyjmowania makroskładników odżywczych.
Uważność pozwala na osłabienie objawów stresu pourazowego u osób, które przeżyły nagłe zatrzymanie krążenia (NZK).
Skrócenie snu o zaledwie 90 minut przez sześć tygodni nasiliło insulinooporność u kobiet. Efekt był jeszcze bardziej wyraźny u pań po menopauzie.
Urządzenia przenośne, takie jak smartwatch, mogą wykrywać zwiększone ryzyko rozwoju niewydolności serca i nieregularnego rytmu serca w starszym życiu.
Warto pamiętać o myciu skóry za uszami i między palcami stóp, bo ludzie zapominają o tych obszarach i gromadzą się w nich szkodliwe bakterie.
Nowo opracowana wkładka do butów zmniejszy ryzyko owrzodzeń u diabetyków