Liczba wyników: 284
Suplementy diety mogą spowolnić postęp zwyrodnienia plamki związanego z wiekiem (age-related macular degeneration, AMD), jednej z częstych przyczyn utraty wzroku u osób starszych. Jak się okazuje, stosowanie takich przeciwutleniaczy, jak luteina i zeaksantyna może pomóc ograniczyć ryzyko rozwoju AMD silniej niż preparaty z beta-karotenem.
Seniorzy w wieku powyżej 60 lat, którzy spędzają dużo czasu na pozycji siedzącej, np. oglądając telewizję czy prowadząc samochód, mogą być narażeni na zwiększone ryzyko rozwoju demencji, ostrzegają eksperci.
Jakkolwiek większość ludzi nie kojarzy chorób jamy ustnej z poważnymi problemami zdrowotnymi, coraz więcej dowodów wskazuje, że bakterie jamy ustnej odgrywają znaczącą rolę w chorobach ogólnoustrojowych, takich jak rak okrężnicy i choroby serca. Teraz pokazano związek między chorobą przyzębia a tworzeniem się złogów amyloidowych, które są cechą charakterystyczną choroby Alzheimera.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Kiedy ludzie są w złym nastroju, mogą szybciej dostrzec niespójności w tym, co czytają.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Kobiety, które często odczuwają niepokój, zazdrość lub łatwo popadają w zły humor i przygnębienie w średnim wieku, mogą być bardziej narażone na rozwój choroby Alzheimera w późniejszym czasie.
Historycznie Adwent ma korzenie hiszpańskie - pierwszą o nim wzmiankę napotykamy w jednym z dekretów Synodu w Saragossie. Było to w roku 380. Samo słowo oznacza przyjście i wywodzi się od łacińskiego "adventus". Dziś przypada pierwsza niedziela okresu przygotowującego chrześcijan do świąt Bożego Narodzenia.
Cholesterol w mózgu wydaje się odgrywać kluczową rolę w rozwoju choroby Alzheimera.
Psychologowie sprawdzili, jakie rozmowy prowadzą osoby deklarujący wyższe i niższe poczucie szczęścia.