Liczba wyników: 323
Obchodzony w ostatnią niedzielę września Światowy Dzień Serca to dobra okazja, aby przypomnieć, że choroby serca i układu krążenia to nadal najczęstsza przyczyna śmierci wśród Polaków. Z ich powodu każdego roku umiera ponad 150 tysięcy osób. W wielu przypadkach schorzenia te rozwijają się w wyniku nieprawidłowego stylu życia, w tym diety zawierającej m.in. zbyt dużo tłuszczów nasyconych i kwasów tłuszczowych typu trans oraz soli.
Choroba Alzheimera to najczęstsza forma demencji. Jej rozwój prowadzi do utraty pamięci długotrwałej i niezdolności do samodzielnego funkcjonowania. Oto sześć najsilniejszych czynników pojawienia się choroby.
Aktywność fizyczna to naturalny lek i środek zapobiegający wielu chorobom. Teraz ustalono, że nie może chronić przed cukrzycą czy chorobami serca, ponieważ powstrzymuje rozwój stanów zapalnych towarzyszących tym problemom zdrowotnym.
Kurkuma, cynamon i pieprz cayenne – to przyprawy, które niewątpliwie znalazłyby się w eliksirze młodości. O ile oczywiście zostałby on kiedykolwiek przygotowany. Mimo to warto pamiętać o cennych właściwościach tych substancji.
Nowe badania wskazują, że umiarkowane raczenie się napojami wyskokowymi może sprzyjać długowieczności.
Jeśli niedosypiasz, może zmienić się u ciebie metabolizm. Osoby, które nie mają okazji się dobrze wysypiać, częściej walczą z nadwagą lub otyłością.
Blisko 80% Polaków chce ograniczenia tłuszczów trans (TFA) w żywności, tyle samo osób chciałoby wiedzieć ile izomerów trans zawierają poszczególne artykuły spożywcze. Odpowiednie regulacje prawne oraz edukacja nt. TFA pozwoliłyby zmniejszyć ich ilość w diecie Polaków i wybierać zdrowszą żywność.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że istnieje związek pomiędzy snem i masą ciała. Liczne badania dowiodły, że niedobór snu skutkuje zaburzeniami hormonalnymi, spowalnia metabolizm i sprzyja nadmiernemu jedzeniu. Teraz postanowiono dokładniej sprawdzić, jak niedosypianie przekłada się na przybieranie na wadze.
Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi rekomendują wszystkie najważniejsze instytucje zajmujące się określaniem aktualnych zaleceń żywieniowych na świecie. Istnieje jednak jeden szczególny rodzaj tłuszczów nienasyconych, których spożycie wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób układu krążenia – mowa tu o tłuszczach typu trans. Co warto o nich wiedzieć?
Nie każdy jeszcze wie, jakie korzyści płyną ze spożycia nienasyconych kwasów tłuszczowych. Rekomendacje wiodących instytucji zajmujących się zdrowym żywieniemw Polsce i na świecie podkreślają, że powinny one dominować w codziennej diecie. Dlaczego warto zadbać o ich źródła?