Liczba wyników: 197
Wydawałoby się, że o anatomii człowieka wiadomo już wszystko, a tu niespodzianka - naukowcy ogłosili zidentyfikowanie nowego organu.
W Polsce nadal najczęściej świętujemy jedząc. Suto zastawiony stół, liczne potrawy, częstokroć ciężkostrawne, alkohol. Potrawy tłuste, smażone, bardzo kaloryczne. Festiwal obżarstwa często kończy się bólami brzucha, wzdęciami, niestrawnością. Jak przygotować się do świętowania, by problemy gastryczne nie zepsuły nam radości z przebywania z rodziną? Przedstawiamy kilka prostych rad.
Niektóre produkty mogą istotnie poprawić stan starzejącego się mózgu, zapobiegając negatywnym zmianom związanym z wiekiem.
Aby cieszyć się smukłą sylwetką i dobrym nastrojem, potrzebujesz odpowiedniej ilości snu. Jeśli nie masz okazji, aby się wysypiać, grozi ci podwyższony poziom stresu, zyskiwanie na wadze, zaburzenia nastroju, problemy z koncentracją i inne kłopoty... zobacz, co jeś, by poprawić jakość snu.
Robiąc zdjęcie potrawie, warto zadbać o elementy, które jeszcze ją uatrakcyjnią. Świetnym dodatkiem są świeże zioła czy akcesoria kuchenne, które wyróżnią nasz kadr spośród innych – podpowiada Maciej Zaczek, fotograf.
Rośliny wykorzystujemy na różne sposoby już od tysięcy lat. Nie tylko w celach kulinarnych, ale również w medycynie. Już w starożytności ceniono zioła ze względu na ich właściwości lecznicze. W dzisiejszych czasach, szukając naturalnej alternatywy dla sztucznie wytwarzanych substancji kosmetycznych, powracamy do wiedzy naszych babć. Zobaczcie, jak można wykorzystać zioła w domowej kosmetyczce oraz w jakich produktach można je znaleźć.
Codzienność dostarcza wielu powodów do stresu i niepokoju, a jeśli te stany są przewlekłe prowadzą do poważnych zaburzeń w pracy organizmu, a także kłopotów emocjonalnych. Dlatego tak ważna jest umiejętność relaksowania się. I nie trzeba wydawać dużych sum na odprężające weekendy w spa, można sobie samodzielnie stworzyć warunki do porządnego wypoczynku i to bez żadnego lub nikłym nakładem finansowym.
Rośliny strączkowe, typu fasola, groch, soczewica, ciecierzyca czy soja, są w naszym kraju bardzo mało popularne, choć dietetycy jednomyślnie uznają je za obowiązkowy element zbilansowanej diety. Dlaczego i w jaki sposób włączyć je do jadłospisu? Komu szczególnie polecane są strączki? Co zrobić, by uniknąć problemów jelitowych po ich konsumpcji?
Rozmaryn (Rosmarinus officinalis) jest powszechną zimozieloną rośliną uprawiana w wielu różnych częściach świata. Od wieków wykorzystuje się go do celów medycznych. Tradycyjnie stosuje się go kolkę, stres, czy problemy z oddychaniem. Sprawdź, kiedy sięgać po to popularne zioło.
Szczaw kędzierzawy (Rumex crispus) zwany też kobylim szczawiem lub szczekajem wystepuje w Azji, Europie i Afryce. Tradycyjnie roślina była stosowana na niedokrwistość czy problemy z wątrobą, a także w przypadku biegunki.