Liczba wyników: 662
Czosnek - ludzie albo kochają, albo nienawidzą jego smaku, ale jedno jest pewne, nikt nie lubi zapachu oddechu po zjedzeniu tego warzywa. Teraz znaleziono nowe rozwiązanie problemu halitozy.
Aktywni narciarze w starszym wieku mają dwukrotnie większą zdolność wchłaniania tlenu niż seniorzy, którzy nie ćwiczą.
Ludzie, których codzienna dieta zawiera co najmniej połowę porcji produktów bogatych we flawonoidy, mają o 20 proc. niższe ryzyko osłabienia funkcji poznawczych.
Reklamy upiększających produktów kosmetycznych w obniżają poczucie własnej wartości konsumentek.
Agrest to dość popularny owoc, od dawna stosowany głównie do ciast, dżemów lub innych deserów czy kompotów. Ma niewiele kalorii i dostarcza wielu składników odżywczych, a warto po niego sięgać, bo pomagać zadbać o serce i wykazuje efekty przeciwstarzeniowe.
Ludzie, którzy serwują sobie dwie porcje owoców dziennie, mają o 36 procent niższe szanse na rozwój cukrzycy typu 2 niż ci, którzy jedzą mniej niż połowę porcji
Wskaźniki otyłości silnie wzrosły w krajach rozwiniętych w ciągu ostatnich 40 lat i wiele osób uważa, że - przynajmniej częściowo - odpowiedzialny jest za to marketing żywności. Czy jednak osoby z otyłością rzeczywiście są bardziej podatne na reklamy jedzenia? A jeśli tak, to ta predyspozycja jest stała, czy też zmienia się w zależności od poziomu masy ciała?
Chcesz poprawić funkcje mięśni? Serwuj sobie jedną porcję zielonych warzyw liściastych każdego dnia, przekonują uczeni z Edith Cowan University (ECU).
Wraz z wiekiem nierzadko rozwija się szereg przewlekłych schorzeń i problemów zdrowotnych. Zwykle oznacza to konieczność przyjmowania kilku różnych leków przez osoby starsze. Gdy z kolei seniorzy zażywają ponad pięć leków (co określa się jako „polipragmazję"), może to zwiększyć ryzyko wystąpienia szkodliwych skutków ubocznych.
Niemal każdy od czasu do czasu się martwi. Kiedy jednak zamartwianie się staje się natrętne i obsesyjne, ingeruje w życie danej osoby i zagraża relacjom z innymi, mówią psychologowie.