Liczba wyników: 1588
Instytut Żywności i Żywienia namawia Polaków do rezygnacji z ciężkiej, bogatej w tłuszcze zwierzęce diety na rzecz warzyw, których coraz więcej w naszych sklepach. Warto jeść jarzyny, ponieważ nie tylko urozmaicają nasz jadłospis, ale zawierają również wiele mikroelementów oraz witamin.
W dyskusji o zapobieganiu nowotworom pojawia się często argument o zależności odpowiedniego sposobu odżywiania z zachorowalnością na raka. Według opracowania Janusza Cioka oraz Agnieszki Dolnej z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ok. 20 - 30% wszystkich nowotworów złośliwych jest dietozależnych. Do tej grupy należy rak jelita grubego.
Motto tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy (World Diabetes Day, WDD) brzmi "Edukacja chroni nasze jutro". O tym dlaczego ważna jest wiedza o cukrzycy i jej powikłaniach, także wśród rodziny i bliskich osoby chorej, mówi film, który powstał z okazji WDD 2022 w ramach kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą".
Inteligencja jest częściowo wrodzona, a częściowo jej poziom wynika z warunków środowiskowych. Przykładowo, psychologowie odkryli, że bieda, chroniczny stres, czy krótka edukacja mogą osłabić nasze zdolności intelektualne. Z kolei do czynników mogących poprawić nasze IQ należą: częste wyzwania intelektualne, stabilne warunki życiowe i m. in. odrobina alkoholu...
Dieta śródziemnomorska jest prawdziwym „eliksirem długowieczności". Okazuje się, że kobiety, które ją stosują, mają mniej niszczeń DNA oraz żyją dłużej średnio o 4,5 roku w porównaniu do pań stosujących inne sosoby żywienia, np. dietę powszechną w krajach Zachodu.
Międzynarodowe badanie SHARE prowadzone jest od 2004 roku przy współpracy naukowców z takich dziedzin, jak: demografia, ekonomia, edukacja, epidemiologia, psychologia i socjologia. Przedsięwzięcie to obejmuje gromadzenie danych dotyczących gospodarczych, zdrowotnych oraz rodzinno-społecznych warunków życia osób powyżej 50 roku życia. Polskę w VI rundzie badania reprezentuje Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej.
W sercu Wieliczki znajduje się, widoczna z daleka, potężna sylweta Zamku Żupnego siedziby solnego przedsiębiorstwa od końca XIII w do 1945 r., a dziś Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka. W dawnych wiekach na dziedzińcu zamkowym była usytuowana kuchnia żupna, czyli pierwszy ,,zakład zbiorowego żywienia” w Europie.
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia około 55% energii w zdrowej, prawidłowo zbilansowanej diecie powinno pochodzić z węglowodanów złożonych. Ich głównym źródłem są produkty zbożowe. W przypadku osoby dorosłej wskazane jest spożywanie co najmniej trzech do pięciu porcji pełnego ziarna dziennie.
4 października obchodzony był Światowy Dzień Onkologii. W związku z tym warto przypomnieć, że wirus WZW typu B, to drugi po tytoniu czynnik rakotwórczy, który może być przyczyną nawet 80 proc. przypadków raka wątrobowo–komórkowego. Celem Żółtego Tygodnia jest uświadomienie społeczeństwu zagrożeń zdrowotnych, związanych z wirusowymi chorobami wątroby oraz edukacja na temat ich profilaktyki.
Oznakowanie produktów spożywczych podlega regulacjom prawnym, które zapewniają bezpieczeństwo żywności i żywienia, a konsumentom jej świadomy wybór. Które informacje muszą znaleźć się na etykiecie obowiązkowo, a których umieszczać nie można? Co etykieta mówi o zawartości tłuszczu i czy może zawierać dane o izomerach trans?