Liczba wyników: 2269
Umiarkowane spożycie alkoholu jest związane z lepszą pamięcią epizodyczną u osób w wieku powyżej 60 lat.
Problem z nadmiernym piciem alkoholu dotyczy zarówno młodych, jak i starszych ludzi. Ze skutkami upijania się zaś próbują sobie radzić na rozmaite sposoby. Jednym z powszechnych jest picie kawy. Okazuje się jednak, że sięganie po ten napój by zmniejszyć skutki zbyt dużej dawki alkoholu, nie jest bezpieczne.
Umiarkowane spożycie alkoholu może wspierać odporność. Wieczorny relaks z lampką wina może mieć dobry wpływ na twoje zdrowie.
Alzheimer to choroba, której przyczyny i sposób leczenia badają naukowcy na całym świecie. Jedne z ostatnich badań dowiodły, iż do czynników przyspieszających rozwój Alzheimera należy picie dużych ilości alkoholu oraz palenie papierosów.
Nadmierne spożycie alkoholu prowadzi do kaca i bólów głowy, zmęczenia oraz nudności. Picie alkoholu ma również związek z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z chorobami serca, marskością wątroby i zaburzeniami odporności. Jednym ze sposobów uniknięcia tych konsekwencji jest oczywiście ograniczenie picia napojów wyskokowych, jednak uczeni z Chin znaleźli sposób łagodzenia kaca i innych niepożądanych skutków - genetycznie zmodyfikowany probiotyk.
Wiele testów wskazało, że umiarkowane ilości alkoholu służą układowi krążenia. W istocie w ciągu 24 godzin i w dłuższej perspektywie trunek może mieć właściwości ochronne, jednak tuż po jego wypiciu może zagrażać sercu.
Regularne picie niewielkich ilości alkoholu zwiększa ryzyko migotania przedsionków.
Kombinacja kilku zdrowych zachowań, takich jak niepalenie papierosów, umiarkowane spożycie alkoholu, aktywność fizyczna oraz codzienne jedzenie owoców i warzyw sprawia, że ma się duże szanse na zdrowy proces starzenia się.
Zdrowy tryb życia obejmujący umiarkowane spożycie alkoholu, zdrową dietę, regularną aktywność fizyczną, odpowiedni sen i częste kontakty społeczne, przy jednoczesnym niepaleniu papierosów i unikaniu siedzącego trybu życia, zmniejsza ryzyko depresji.
Picie alkoholu i jedzenie przetworzonego mięsa, takiego jak to w parówkach czy kiełbasie, sprzyja rozwojowi nowotworu żołądka.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później