Liczba wyników: 711
Forma witaminy B3, rybozyd nikotynamidu (NR), ma związek z korzyściami dla zdrowia sercowo-naczyniowego, metabolicznego i neurologicznego, ale nowe badania na University of Missouri wykazały, że NR może zwiększać ryzyko poważnych chorób, w tym raka.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Osoby starsze, które muszą przenieść się do domu opieki i dostosowują się do tego oraz akceptują to, czego nie można zmienić, ciągle czerpią satysfakcję z życia.
Zrównoważony sposób odżywiania się nie jest łatwym zadaniem. Stąd naukowcy sprawdzają możliwości przekształcenia produktów ubocznych owoców i warzyw - takich jak skórki lub miąższ wyrzucany podczas przetwarzania - w odżywcze składniki żywności i suplementy. Teraz wykazano, że odpady z jagód i persymony można przetworzyć na proszek bogaty w przeciwutleniacze, który korzystnie wpływa na mikrobiotę jelitową.
W ostatnich dekadach coraz więcej osób w wieku poniżej 50 lat choruje na raka. W Brigham and Women's Hospital pokazano, że w różnych miejscach na świecie wzrosła częstość wczesnych (zdiagnozowanych przed 50 rokiem życia) nowotworów w tym: raka piersi, okrężnicy, przełyku, nerek, wątroby i trzustki. Drastyczny wzrost takich diagnoz rozpoczął się około 1990 roku.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Picie dwóch do trzech filiżanek kawy dziennie wiąże się z dłuższym życiem i niższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych. Takie efekty dają różne formy napoju: kawa mielona, instant i bezkofeinowa.
W tym roku Medycznego Nobla otrzymał szwedzki uczony Svante Pääbo za odkrycia dotyczące genomów wymarłych hominidów i ewolucji człowieka.
Rehabilitacja poznawcza jest skuteczna w leczeniu zaburzeń związanych ze stwardnieniem rozsianym.
Stres psychiczny, w tym depresja, zaburzenia lękowe, zmartwianie się i samotność przed zakażeniem COVID-19 wiążą się ze zwiększonym ryzykiem Long COVID. To wyższe zagrożenie było niezależne od palenia papierosów, astmy i innych problemów zdrowotnych.
Starszy wiek – kolejne pokolenia uważają, że zaczyna się później