Liczba wyników: 709
Mniej niż pięć godzin snu na dobę w średnim lub późnym wieku może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju co najmniej dwóch chorób przewlekłych.
Wiele osób sięga po jedzenie wzbogacone w błonnik, aby wspomóc odchudzanie i zapobiec chorobom przewlekłym, takim jak cukrzyca czy nowotwory.
Przeciwciała monoklonalne stosowane w leczeniu astmy i egzemy mogą poprawić przeżycie pacjentów z COVID-19 i to zarówno, gdy choroba cechuje się średnim stopniem nasilenia, jak i gdy ma ciężki przebieg.
Regularne drzemki maja związek z wyższym ryzykiem nadciśnienia tętniczego i udaru mózgu.
Dławica piersiowa to bolesna reakcja organizmu na niedokrwienie mięśnia sercowego. Pogarsza jakość życia i zwiększa ryzyko zawału. Zobacz jak jej uniknąć.
Osoby starsze radzą sobie równie dobrze jak młodsze w testach wzrokowej pamięci krótkotrwałej. Co ciekawe jednak, seniorzy używają innych obszarów mózgu niż ludzi młodsi.Starszy mózg też uczy się „nowych sztuczek"
Dodanie oleju z siemienia lnianego do diety może zmniejszyć ryzyko osteoporozy.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Większość przypadków nagłych zatrzymań krążenia występuje w grupie osób, o których wcześniej nie było wiadomo, że mają zwiększone ryzyko tego typu zdarzeń. Trudno jest przewidzieć, komu konkretnie grozi niebezpieczeństwo.
Zasuń rolety, zaciągnij zasłony i wyłącz wszelkie światła przed snem. Ekspozycja nawet na umiarkowane oświetlenie z otoczenia podczas nocnego odpoczynku szkodzi funkcjom układu krążenia podczas snu i nasila insulinooporność następnego ranka.