Liczba wyników: 2505
Sposób odżywiania się oddziałuje na nasze samopoczucie psychiczne. Niektóre produkty mogą mieć właściwości antydepresyjne, inne nasilają kiepski nastrój.
Świąteczne przysmaki i prozdrowotne korzyści? Wydaje się, że to nie idzie w parze. A jednak - wszystko zależy od tego, czy zachowamy umiar i jak przyrządzimy tradycyjne potrawy. Rozsądne pałaszowanie bożonarodzeniowych smakołyków, nie porzucanie aktywności fizycznej i gotowanie z mniejszą ilością tłuszczu oraz soli zapewni nie tylko dobre samopoczucie, ale i przyda energii dzięki bogatym wartościom odżywczym.
Skuteczna opieka zdrowotna to przede wszystkim ciągła i możliwie najszybsza analiza informacji o wszelkich potencjalnych zagrożeniach, głównie epidemiologicznych i tworzenie aktualnych obrazów stanu zdrowotnego kraju. Ogólnopolski System Ochrony Zdrowia od lat wychodzi naprzeciw takim potrzebom i na podstawie zbieranej informacji buduje na bieżąco Mapy Zdrowotne Kraju, dynamiczne obrazy pozwalające monitorować zjawiska chorobowe i zdrowie obywateli.
Dbanie o zdrowie i dobra figurę może się czasem wydawać naprawdę ciężką harówką. Mamy coraz więcej wiedzy o tym, jak funkcjonuje organizm i co robić, by zwiększać jego efektywność oraz chronić się przed rozmaitymi dolegliwościami. Nikt jednak nie chce, by dbanie o zdrowie wymagało ciągłych wyrzeczeń, stałej kontroli i poczucia uciążliwości w związku z „reżimowym" stylem życia. Jednakże ci, którzy nie chcą podporządkowywać się żelaznej dyscyplinie prozdrowotnej, także mogą siebie zadbać.
Twoje miejsce pracy to duży, nowoczesny budynek? Choć lubisz jego wystrój i przestronność nie czujesz się najlepiej? Możliwe, że nie służy Ci przebywanie w klimatyzowanym pomieszczeniu.
Maksymalnie 5 minut i na parze - tylko tak powinny być gotowane brokuły, jeśli mają zachować antyrakowe właściwości.
Komu z nas nie przemyka co roku przez głowę myśl, by wraz z nadejściem wiosny zrzucić kilka zbędnych kilogramów, aby następnie bez kompleksów powitać lato na plaży? Wiosna już za pasem, więc najwyższy czas pozbyć się zimowej warstwy ochronnej. Niespodziewanym sprzymierzeńcem w tej materii może okazać się kawa. Przedstawiamy jej trzy zaskakujące właściwości, dzięki którym szybciej wrócicie do formy.
SARS-CoV-2, wirus wywołujący Covid-19, może łagodzić ból - wynika z nowego badania uczonych z University of Arizona Health Sciences. To może wyjaśniać niesłabnące rozprzestrzenianie się Covid-19.
Co roku, 30 maja obchodzony jest Światowy Dzień Soku. Już sam fakt, że sok ma swoje święto podkreśla, że jest to produkt wyjątkowy, zasługujący na szczególną uwagę. Szklanka soku może stanowić jedną z 5 zalecanych każdego dnia porcji warzyw lub owoców – dlaczego? Ponieważ, podobnie jak warzywa i owoce, soki uzupełniają dietę w cenne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu składniki odżywcze. Eksperci potwierdzają, że soki to wygodna i prosta forma dostarczenia sobie codziennej porcji witamin i składników mineralnych.
Sezon na grzyby się skończył, ale te zebrane i ususzone lub zamarynowane, dostępne są dla nas przez cały rok. A że warto po nie sięgać dość często, przekonują amerykańscy badacze, którzy odkryli, że grzyby zawierają składniki o silnym działaniu przeciwstarzeniowym.