Liczba wyników: 3472
Osoby mające nadwagę i cierpiące na cukrzycę mogą liczyć na istotne zmniejszenie objawów lub nawet pozbycie się choroby.
O nowej sztuce, pracy aktorów, reżysera i scenarzysty, o roli muzyki i świateł w teatrze oraz o tym… jak spakować rekwizyty i meble do samochodu osobowego opowiadają aktorzy z „MAM Teatr” – Marzanna Graff i Aleksander Mikołajczak.
Od jakiegoś czasu wiadomo, że likopen, substancja znajdująca się w pomidorach, ma silne właściwości antyrakowe. Jeśli jednak serwuje się pomidory razem z mięsem, ich przeciwnowotworowe działanie jest osłabione.
Status ekonomiczny ma przemożny wpływ na nasze codzienne życia, a także stan organizmu. Duńczycy pokazali, że zaburzenia różnych funkcji zwiększają się pod wpływem nie tylko takich czynników, jak sama w sobie obecność chorób, czy genetyka, ale i stan posiadania. Konieczność radzenia sobie z problemami finansowymi w ciągu życia może przyspieszyć nadejście starości.
Chyba każdy z nas to zna - pojawia się głód, a my jesteśmy w sytuacji, w której niemożliwe jest swobodne wybranie składników i spokojne przygotowanie posiłku. W efekcie nierzadko decydujemy się na jakąś przekąskę i to niestety zwykle niezbyt zdrową, np. batoniki z czekoladą czy chipsy. Co najlepiej wówczas zjeść?
Im sprawniejsze jest ciało, tym umysł lepiej wypada w testach zdolności myślenia.
Powszechne doświadczenie jest takie, że wraz z wiekiem zyskuje się dodatkowe kilogramy. Dlaczego tak się dzieje? Nawet w przypadku osób zachowujących dotychczasowy sposób jedzenia i poziom aktywności fizycznej można zaobserwować zwiększenie wagi ze względu na zmiany metabolizmu lipidów w organizmie.
Słoneczne ostatnie dni wakacji mogą nie tylko poprawić humor i zwiększyć poziom witaminy D w organizmie. Okazuje się że światło Słońca ma pewien wpływ na wagę.
Kolejne badania dowodzą, że regularny wysiłek fizyczny pomaga lepiej się poczuć psychicznie. Może zarówno zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby, jak i złagodzić już doświadczane objawy. Niestety, nie jest to stuprocentowo skuteczny „lek".
Z nowych badań u myszach wynika, że dieta o niższym poziomie jednego z aminokwasów skutkowała efektywniejszym leczeniem nowotworu.