Liczba wyników: 3478
Niemal połowa pacjentów z chorobami serca cierpi na bezsenność, czytamy na stronie European Society of Cardiology.
Na Uniwersytecie Stanu Waszyngton odkryto, że wdychanie konopi indyjskich zmniejsza nasilenie bólu głowy o 47,3 proc., a migren - o 49,6 proc.
Osoby, które regularnie jedzą owoce jagodowe, mogą mieć niższe ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona. Co więcej, mężczyźni mogą również jeszcze bardziej obniżyć to prawdopodobieństwo poprzez stałe serwowanie sobie jabłek, pomarańczy i innych źródeł bogatych w składniki o nazwie flawonoidy.
Picie kawy - szczególnie dwóch do trzech filiżanek dziennie - wiąże się nie tylko z niższym ryzykiem chorób serca i zaburzenia rytmu serca, ale także z dłuższym życiem. Dotyczy to zarówno osób z chorobami układu krążenia, jak i pozostałych.
Na Uniwersytecie Essex wykazano, że twarze i głosy są częściej oceniane jako męskie gdy są rozgniewane, a kobiece - gdy są szczęśliwe.
Niska świadomość możliwości bycia oszukanym u osób starszych wiąże się z ryzykiem rozwoju Alzheimera lub łagodnych zaburzeń poznawczych w dalszych latach. Odkrycia te sugerują, że zmiany w ocenie środowiska społecznego zachodzą, zanim rozpoznawalne stają się zmiany w myśleniu lub pamięci.
Dieta bogata w białko zwierzęce, a szczególnie mięso, nie jest korzystna dla zdrowia, ostrzegają eksperci z Uniwersytetu Wschodniej Finlandii. Mężczyźni, którzy w swojej diecie mieli znacznie więcej białka zwierzęcego niż roślinnego, cechowali się wyższym ryzykiem śmierci w ciągu 20 lat trwania badań niż uczestnicy, których odżywianie się było bardziej zbilansowane pod względem źródeł tego składnika.
Dzięki naturalnemu ekstraktowi roślinnemu C. elegans, niepasożytniczy nicień, żył znacznie dłużej niż zwykle.
Wszyscy się starzeją, nie każdy jednak czuje się na swój wiek. Okazuje się, że subiektywne odczucia co do ilości lat, mogą odzwierciedlać starzenie się mózgu. Korzystając ze skanów mózgu MRI, odkryto, że seniorzy, którzy czują się młodziej niż wynika to z ich metrykalnego wieku mają mniej oznak starzenia się mózgu w porównaniu z tymi, którzy czują się na swój wiek lub starzej.
Zastąpienie soli kuchennej przyprawami o niższej zawartości sodu (np. solą potasową) obniża ryzyko udaru u osób z nadciśnieniem lub wcześniejszym udarem.