Liczba wyników: 397
Jak ustalono na Uniwersytecie Kalifornijskim, wśród osób w średnim i starszym wieku długotrwałe siedzenie wiąże się ze zmianami w części mózgu odpowiedzialnej za pamięć.
Większa ilość ultraprzetworzonej żywności może wiązać się z wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwory górnego odcinka przewodu oddechowego i pokarmowego, w tym raka jamy ustnej, gardła i przełyku.
Coraz więcej ludzi nie sypia dostatecznie długo, a coraz więcej dowodów wskazuje, że odbija się to nie tylko na ich zdrowiu fizycznym w postaci chorób serca, cukrzycy, udaru i/lub innych schorzeń, ale także szkodzi zdrowiu psychicznemu.
Wielu ludzi nie sypia dostatecznie długo, szczególnie w krajach rozwiniętych niektórzy śpią zaledwie pięć do sześciu godzin na dobę zamiast zalecanych siedmiu do ośmiu.
Dlaczego mamy marzenia senne? Sen to produkt neurofizjologii naszego mózgu, który jest złożonym doświadczeniem i może przybierać wiele odcieni emocjonalnych oraz w różnym stopniu symulować rzeczywistość. Teraz postanowiono porównać marzenia senne dwóch społeczności zbieraczy w Tanzanii i Demokratycznej Republice Konga ze snami osób mieszkających w Europie i Ameryce Północnej. Okazało się, że dwie pierwsze grupy miały bardziej groźne, ale także bardziej oczyszczające i społecznie zorientowane sny niż ludzie Zachodu.
Powszechnie obecnie używane „ekologiczne" papierowe słomki do napojów zawierają trwałe i potencjalnie toksyczne substancje chemiczne.
Bez względu na powód, który uniemożliwia nam dobry odpoczynek w ciągu tygodnia, zakładanie, że możemy to nadrobić przesypiając weekend, jest błędem. Eksperci z Penn State pokazują, że pomiary dotyczące zdrowia układu sercowo-naczyniowego, w tym tętna i ciśnienia krwi, pogarszają się w, kiedy sen jest ograniczony do pięciu godzin na dobę, a próba nadrobienia zaległości podczas weekendu jest niewystarczająca, aby wszystko wróciło do normy.
Niedostateczna ilości sześciu kluczowych produktów wiąże się z wyższym ryzykiem chorób sercowo-naczyniowych (cardiovascular disease, CVD), ostrzegają medycy z McMaster University.
Stosowanie kwasu acetylosalicylowego, w przeciwieństwie do stosowania statyn, w przypadku choroby wieńcowej bez obturacji nie zmniejsza zagrożenia incydentami sercowo-naczyniowych.
Diety bogate w cukier mają negatywny wpływ na zdrowie, niezależnie od tego, czy ktoś jest otyły, czy nie, mówią eksperci z MRC London Institute of Medical Sciences.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi