Liczba wyników: 665
Serwuj sobie szpinak w postaci koktajlu lub soku - to najlepszy sposób na dostarczenie sobie silnego przeciwutleniacza luteiny, mówią eksperci z Uniwersytetu Linköping w Szwecji.
Gdy wkraczamy w wiek emerytalny, większość z nas nie już tak bystra mentalnie jak kiedyś. Według eksperta z University of Alberta jednak znacząca część ludzi ma zdolność odwrócenia osłabienia umysłowego, które towarzyszą starzeniu się.
Kawa przygotowywana w ekspresach do kawy, szczególnie ta z kapsułek, zawiera więcej furanu - toksycznego, rakotwórczego związku - niż ta wytwarzana w tradycyjnych ekspresach przelewowych. Poziomy tej substancji ciągle jednak mieszczą się w bezpiecznych dla zdrowia granicach, mówią uczeni z Uniwersytetu w Barcelonie.
Sezon grzybowy przed nami, ale warto już się do niego przygotować, choćby merytorycznie. Trzeba pamiętać, że działania kulinarne (gotowanie w wodzie, gotowanie w mikrofalówce, grillowanie, głębokie smażenie) wpływają na bezpośredni skład i właściwości antyoksydacyjnej większości grzybów. Badanie przeprowadzone w Hiszpanii pokazało, że podgrzewanie w kuchence mikrofalowej i grillowanie to najlepsze procesy umożlwiające zachowanie odżywcze cechy grzybów.
Niektóre metody gotowania warzyw są lepsze niż inne, jeśli chodzi o zachowanie poziomu przeciwutleniaczy. W zależności od warzywa, gotowanie na płaskiej metalowej powierzchni bez oleju (grillowanie) lub w kuchence mikrofalowej zapewniało najwyższy poziom antyoksydantów.
Cukrzyca może skutkować wrzodami, których pacjenci nawet nie czują ani nie zauważają, dopóki nie dostrzegą sączącej się z nich krwi. Ponieważ wrzody nie ulegają samoistnemu leczeniu, nawet kilkanaście lub kilkadziesiąt procent diabetyków w konsekwencji traci palce u nóg, stopę lub nogę.
Seniorzy, którzy uczestniczą w zajęciach grupowych, doświadczali mniej samotności i izolacji społecznej.
Ryby powinny być stałym elementem naszej diety. Są bogatym źródeł wysokiej jakości łatwo przyswajalnego białka, minerałów i witamin. Jednak surowe, wędzone i peklowane produkty rybne nierzadko zawierają zarazki chorobotwórcze, zwłaszcza listerię.
Cyberochrona najprościej ujmując, jest to ochrona w sieci internet. Czy warto się nią przejmować? Jakie zagrożenia niesie ze sobą brak ochrony w sieci? W jaki sposób użytkownik może chronić siebie i swój komputer przed zagrożeniami z zewnątrz? Odpowiedzi na te pytania w artykule poniżej.
Grillowanie i smażenie jest bardzo modne i najlepsi kucharze całego świata uczą, jak przygotować najdoskonalsze burgery czy steki. Jednak karmelizacja mięsa w wysokiej temperaturze może być szkodliwa dla zdrowia.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność