Liczba wyników: 3301
Siedem zdrowych nawyków i czynników związanych ze stylem życia może odgrywać istotną rolę w obniżaniu prawdopodobieństwa demencji u osób z najwyższym ryzykiem genetycznym tej choroby, zapewniają eksperci.
„Leczenie" gorącą wodą może pomóc osłabić stan zapalny i poprawić poziom cukru we krwi (glukozy) u osób, które nie są w stanie spełniać zaleceń dotyczących poziomu aktywności fizycznej.
Odpowiedni poziom witaminy D jest korzystny zarówno w zapobieganiu nowotworom, jak i w prognozowaniu możliwości rozwoju kilku form raka.
Na Uniwersytecie Teksańskim w Austin znaleziono sposób na lepszy sen. Przeanalizowano tysiące badań dotyczących związku między różnymi formami kąpieli i jakością odpoczynku. Jak się okazuje, wykąpanie się na 1-2 godzin przed snem w wodzie o temperaturze około 40-43 stopnie Celsjusza może istotnie poprawić nocny odpoczynek.
Jak się wydaje, prosty choć niełatwy do przestrzegania przepis na długowieczność brzmi: jedz mniej. Badania na różnych zwierzętach pokazały, że ograniczenie kalorii może skutkować dłuższym, zdrowszym życiem. Znaczenie ma tu również pora spożywania posiłków.
Regularne ćwiczenia aerobowe przydają wielu korzyści, jednak w przypadku podwyższonego poziom cukru we krwi - hiperglikemii - nie dawały oczekiwanych rezultatów.
Jagody, warzywa, ryby, produkty pełnoziarniste i olej rzepakowy - to główne składniki diety nordyckiej, która jest uznawana za niezwykle zdrową, smaczną i zrównoważoną. Taki sposób odżywiania się może zapobiegać otyłości i zmniejszać ryzyko chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, nadciśnienia oraz nadmiaru cholesterolu.
Na Uniwersytetu Południowej Australii odkryto kolejny powód, dla którego wszyscy powinniśmy zwracać większą uwagę na zdrowie psychiczne: jest ono ściśle powiązane ze zmianami ciśnienia krwi i tętna.
Stres sieje spustoszenie w umyśle i ciele. Przykładowo, wiąże się z wyższym ryzykiem depresji, chorób serca i chorób zakaźnych (bo osłabia odporność).
Ekstrakt ziołowy z żółtokwiatowej rośliny górskiej, pochodzącej z arktycznych obszarów Europy i Azji, zwiększył długość życia muszek owocowych, informują badacze z Uniwersytetu Kalifornijskiego.