Liczba wyników: 5141
Cukrzyca dotyka ponad 1 na 10 dorosłych na całym świecie i wiąże się ze wzrostem liczby przypadków zagrażającej wzrokowi cukrzycowej choroby siatkówki (diabetic retinal disease, DRD).
Konopie indyjskie to jedna z najczęściej używanych substancji na świecie - używa ich około 228 milionów ludzi w wieku 15 - 64 lata. Jednak ryzyko rozwoju schizofrenii znacząco wzrasta wraz ze stosowaniem marihuany, zwłaszcza gdy rozpoczyna się ono w młodym wieku. Co więcej, szacuje się, że u około 10 proc. użytkowników rozwinie się w ciągu swojego życia zaburzenie związane ze stosowaniem marihuany. Co ciekawe, niemal jedna trzecia osób z diagnozą schizofrenii spełnia także kryteria tego zaburzenia, a samo zaburzenie dotyka nawet 42 proc. osób cierpiących na schizofrenię.
Choroby mózgu związane z wiekiem, takie jak udar, demencja i depresja w późnym wieku, mogą znacząco obniżać jakość życia, ale można zmniejszyć ryzyko ich wystąpienia poprzez zmiany w stylu życia i zachowaniu. Badacze z Mass General Brigham zidentyfikowali 17 modyfikowalnych czynników ryzyka, które są wspólne dla udaru, demencji i depresji w późnym wieku. Modyfikacja któregokolwiek z nich może zmniejszyć prawdopodobieństwo wszystkich trzech chorób.
Kwas linolowy, kwas tłuszczowy omega-6 występujący w olejach roślinnych, takich jak olej sojowy i krokoszowy, oraz w produktach zwierzęcych, w tym w wieprzowinie i jajach, szczególnie wspomaga rozwój trudnego do leczenia podtypu raka piersi określanego jako „potrójnie ujemny" - ostrzegają medycy z Weill Cornell Medicine.
Prawie 40 proc. pacjentów, u których zdiagnozowano cukrzycę typu 2 naraża swoje zdrowie, przerywając leczenie w ciągu pierwszego roku - zauważają eksperci ds. cukrzycy z University of Virginia Health. Tymczasem mają różne opcje terapeutyczne.
Już dwutygodniowa zmiana tradycyjnej afrykańskiej diety na dietę zachodnią powoduje stany zapalne, osłabia odpowiedź immunologiczną na patogeny i aktywuje procesy związane z chorobami cywilizacyjnymi. Z kolei afrykańska dieta bogata w warzywa, błonnik i produkty fermentowane przynosi pozytywne efekty.
Naukowcy z Uniwersytetu w Ottawie właśnie odkryli, co się dzieje z ciałem, gdy zanurzamy się w chłodnej wodzie. Dzięki morsowaniu organizm może stać się bardziej odporny na choroby.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w praktyce klinicznej.
Osoby w wieku powyżej 60 lat z nieleczonym nadciśnieniem mogą mieć zwiększone ryzyko choroby Alzheimera w porównaniu zarówno do ludzi, którzy byli lub są leczeni na nadciśnienie, jak i do ludzi bez tej choroby.
Sotagliflozyna, lek zatwierdzony przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do leczenia cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek u pacjentów z dodatkowymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, może znacząco zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru u tych pacjentów.