Liczba wyników: 4730
Już dwutygodniowa zmiana tradycyjnej afrykańskiej diety na dietę zachodnią powoduje stany zapalne, osłabia odpowiedź immunologiczną na patogeny i aktywuje procesy związane z chorobami cywilizacyjnymi. Z kolei afrykańska dieta bogata w warzywa, błonnik i produkty fermentowane przynosi pozytywne efekty.
Naukowcy z Uniwersytetu w Ottawie właśnie odkryli, co się dzieje z ciałem, gdy zanurzamy się w chłodnej wodzie. Dzięki morsowaniu organizm może stać się bardziej odporny na choroby.
Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne opublikowało wytyczne dotyczące zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym w praktyce klinicznej.
Osoby w wieku powyżej 60 lat z nieleczonym nadciśnieniem mogą mieć zwiększone ryzyko choroby Alzheimera w porównaniu zarówno do ludzi, którzy byli lub są leczeni na nadciśnienie, jak i do ludzi bez tej choroby.
Sotagliflozyna, lek zatwierdzony przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków do leczenia cukrzycy typu 2 oraz chorób nerek u pacjentów z dodatkowymi czynnikami ryzyka sercowo-naczyniowego, może znacząco zmniejszyć ryzyko zawału serca i udaru u tych pacjentów.
Ekspozycja na ekstremalne upały może przyspieszać biologiczne starzenie się seniorów, ostrzegają eksperci z USC Leonard Davis School of Gerontology.
Już kilka dni spożywania diety bogatej w tłuszcze nasycone może wystarczyć, aby wywołać problemy z pamięcią i związany z tym stan zapalny w mózgu u seniorów.
Nowe odkrycia dotyczące brunatnej tkanki tłuszczowej mogą otworzyć nową drogę do utrzymania sprawności fizycznej wraz z wiekiem.
Wiele osób, które próbowały schudnąć poprzez ograniczenie kalorii, zna tę frustrującą rzeczywistość: w pewnym momencie organizm przestaje tracić na wadze. Odpowiada na zmniejszoną podaż kalorii i reaguje, spowalniając metabolizm, co powoduje spalanie mniejszej liczby kalorii niż przed dietą.
Psychologowie wyjaśniają, dlaczego doświadczamy „paradoksu szczęścia" - zjawiska, w którym próba uczynienia siebie szczęśliwszymi w rzeczywistości sprawia, że jesteśmy mniej szczęśliwi.