Liczba wyników: 3933
Zautomatyzowany program do uczenia maszynowego, opracowany przez naukowców z Edith Cowan University (ECU), potrafi identyfikować potencjalne incydenty sercowo-naczyniowe lub ryzyko upadków i złamań na podstawie badań gęstości kości wykonywanych rutynowo.
Naukowcy twierdzą, że zmiany klimatyczne spowodowane działalnością człowieka doprowadziły do 15 tys. dodatkowych zgonów spowodowanych zanieczyszczeniem powietrza dymem z pożarów lasów w samych Stanach Zjednoczonych w ciągu 15-letniego okresu kończącego się w 2020 roku.
Prosty akt oglądania dzieła sztuki może poprawić samopoczucie, wykazało nowe badanie, a korzyści te można osiągnąć zarówno w szpitalu, jak i w galerii.
Pacjenci, którzy otrzymują dodatkowy lek wkrótce po zawale serca, mają znacznie lepsze rokowania niż ci, którzy otrzymują go później lub wcale.
Cynamon jest jedną z najstarszych i najczęściej używanych przypraw na świecie, jednak nowe badanie wskazuje, że jeden z jego składników może wpływać na działanie niektórych leków na receptę.
Australijscy medycy mówią, że pacjenci, którym przepisano medyczną marihuanę, mogli liczyć na poprawę ogólnej jakości życia związanej ze zdrowiem, a także zmniejszenie zmęczenia i zaburzeń snu przez okres jednego roku. Lęk, depresja, bezsenność i ból również ulegały osłabieniu.
Australijscy naukowcy dokonali nowej klasyfikacji błonnika pokarmowego - wykraczającej poza dotychczasowy podział na błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny - aby lepiej wspierać decyzje żywieniowe oraz opracowywanie produktów zdrowotnych.
Jeśli ktoś przeszedł lekki udar lub przemijający atak niedokrwienny (transient ischemic attack, TIA), przez kolejne lata pozostaje w wysokiej grupie ryzyka wystąpienia kolejnego, poważniejszego udaru.
Ciemna czekolada sama w sobie ma korzystne właściwości zdrowotne, takie jak antyoksydanty, które neutralizują szkodliwe wolne rodniki. Okazuje się jednak, że wzbogacenie tego smakołyku o prebiotyki i probiotyki może uczynić go jeszcze zdrowszym. Substancje aromatyzujące z kolei mogą wpływać na różne właściwości czekolady, w tym na poziom wilgoci i zawartość białka.
Wraz z procesem starzenia organizm traci zdolność do skutecznego oczyszczania mózgu z nagromadzonych odpadów. Eksperci sądzą, że ten mechanizm może przyczyniać się do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych, takich jak choroba Alzheimera i Parkinsona. Teraz badacze z Washington University School of Medicine w St. Louis znaleźli sposób na obejście tego problemu, koncentrując się na sieci naczyń, które odpowiadają za usuwanie odpadów z mózgu. Odmłodzenie tych naczyń poprawiło pamięć u starszych myszy.