Liczba wyników: 3760
Cynk wpływa na podstawowe funkcje metaboliczne wielu organizmów żywych. Teraz na Uniwersytecie Technicznym w Monachium pokazano, że nawet minimalny niedobór tego pierwiastka zaburza trawienie.
Dodanie niewielkiej ilości ziół i przypraw do warzyw i posiłków o obniżonej kaloryczności może sprawić, że takie dania będą bardziej apetyczne, co pomaga ograniczyć tłuszcz w diecie i łatwiej dostosować się do wytycznych dietetyków.
Codzienne dodawanie do posiłków 30 gramów orzeszków ziemnych lub około łyżeczki ziół i przypraw może znacznie poprawić skład bakterii jelitowych, a więc i wskaźnik ogólnego stanu zdrowia.
Mikrobiom jelitowy może mieć wpływ na to, jak dieta i ćwiczenia przekładają się na zdrowie mózgu i ryzyko demencji. Pomoże to poprawić strategie zapobiegania otępieniu, mówią eksperci.
W University of Utah School of Medicine odkryto, że osoby bardziej narażone na problemy z barkiem, w tym ból stawów i uraz pierścienia rotatorów (grupa mięśni ramion) mają zwiększone ryzyko chorób serca.
Zastosowano sztuczną inteligencję (AI) do nagrywania EKG w Apple Watch, aby zidentyfikować pacjentów ze słabym sercem. Uczestnicy rejestrowali zdalnie swoje EKG na smartwatchu, kiedy tylko chcieli, z dowolnego miejsca. Od czasu do czasu automatycznie zapisy EKG były przesyłane do elektronicznych kart zdrowia za pośrednictwem aplikacji na smartfony.
Ekstrakt z gorzkiego melona może pomóc w leczeniu raka głowy i szyi, wskazują uczeni z Saint Louis University.
Istnieją znaczące różnice pomiędzy dwoma rodzajami witaminy D, przy czym witamina D2 ma wątpliwy wpływ na zdrowie człowieka, tymczasem D3 może usprawnić układ odpornościowy ludzi i wzmocnić obronę przed infekcjami wirusowymi, takimi jak COVID-19.
Motto tegorocznych obchodów Światowego Dnia Cukrzycy (World Diabetes Day, WDD) brzmi "Edukacja chroni nasze jutro". O tym dlaczego ważna jest wiedza o cukrzycy i jej powikłaniach, także wśród rodziny i bliskich osoby chorej, mówi film, który powstał z okazji WDD 2022 w ramach kampanii edukacyjnej "Dłuższe życie z cukrzycą".
Otyłość jest drugą najczęstszą przyczyną przedwczesnych śmierci w Ameryce Północnej i Europie. Oceniono związek między trudnościami związanymi z dostępem do żywności i otyłością. Wykorzystując dane największych amerykańskich agencji rządowych, sprawdzono relacje pomiędzy między brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i życiem na pustyni żywnościowej (na obszarze o ograniczonym dostępie do niedrogiego i pożywnego jedzenia) a otyłością.