Liczba wyników: 1930
Jeśli chcesz opóźnić rozwój choroby Alzheimera, poświęcaj na wysiłek fizyczny 2,5 godziny tygodniowo, radzą uczeni z Washington University School of Medicine.
Jeśli chcesz osłabić ryzyko rozwoju demencji, w tym choroby Alzheimera, wybierz się na spacer czy siłownię. Regularny wysiłek pozwoli zachować zdrowie mózgu.
Jeśli zdrowie nie jest wystarczającą zachętą, by się poruszać, być może silniejszą motywacją do aktywności będzie „rozpalanie wyobraźni". Jak wynika z nowych badań, regularne ćwiczenia wspomagają twórcze myślenie.
Regularne ćwiczenia zwiększają jakość życia i zmniejszają koszty opieki zdrowotnej osób z zapaleniem stawów.
Najbardziej aktywni fizycznie są o 19 proc. mniej narażeni na rozwój raka przełyku niż ci, którzy unikają wysiłku.
Regularne ćwiczenia są szeroko rekomendowane m. in. jako sposób na wzmocnienie odporności. Jeśli już jednak przeziębimy się, lepiej przystopować. Uczeni z Appalachian State University przekonują, że gdy ma się gorączkę i/lub odczuwa ból, najlepszy jest odpoczynek.
Ćwiczenia zmniejszają chęć sięgnięcia po przekąskę czy uraczenie się obfitym posiłkiem. Jak wynika z nowego badania, zaledwie 45 minut szybkiego marszu obniża danego dnia reakcję mózgu na jedzenie i to bez względu na wagę danej osoby.
Badania przeprowadzone przez uczonych z the Institute universitaire de gériatrie w Montrealu wykazały, że wszyscy seniorzy, nawet ci najbardziej sędziwi i osłabieni, mogą dzięki ćwiczeniom uzyskać poprawę w zakresie zdolności fizycznych i poznawczych oraz cieszyć się wyższą jakością życia.
Regularne ćwiczenia mogą pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia nadciśnienia, także w przypadku, gdy w rodzinie zdarzały się przypadki tej dolegliwości w rodzinie.
Wyniki nowych badań przeprowadzonych przez międzynarodową grupę naukowców wykazały, że zażywanie ruchu zarówno w dni robocze, jak i w czasie wolnym od pracy może przyczyniać się do obniżenia ryzyka zawałów serca. Odkrycia różnią się od ustaleń poczynionych w ramach wcześniejszych badań i wskazują, że sprawdza się to tak w przypadku osób żyjących w krajach rozwiniętych, jak i tych rozwijających się.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność