Liczba wyników: 267
Dietetycy od dawna zalecają, żebyśmy jedli więcej błonnika. Wiadomo, że jest bardzo ważny dla zdrowego układu pokarmowego, a także przydaje korzyści sercowo-naczyniowych, takich jak obniżony poziom cholesterolu. Teraz ustalono, że błonnik jest również ważny dla zdrowia mózgu. Japońscy uczeni wykazali, że dieta bogata w ten składnik wiąże się z niższym ryzykiem rozwoju demencji.
Nawet umiarkowana otyłość może skrócić życie o całe lata, pokazała analiza stanu zdrowia miliona ludzi.
Witamina C może być kluczowa dla poprawy mięśni w starszym wieku, mówią uczeni z Uniwersytetu Wschodniej Anglii.
Starsze osoby, które są szczupłe lub szybko tracą na wadze, mają wyższe ryzyko rozwoju demencji, zwłaszcza jeśli wcześniej cechowała je nadwaga lub otyłość.
Ludzie z wyższą masą mięśniową (i kobiety, i mężczyźni) rzadziej umierają z powodu chorób serca, ale wydaje się też, że kobiety mające nieco większą ilość tkanki tłuszczowej - niezależnie od ilości mięśni - są bardziej chronione przed śmiercią z powodu wspomnianych niż panie z mniejszą ilością tłuszczu w organizmie.
Jeżeli chcesz schudnąć, wcześniej zaplanuj, co zjesz po treningu. W innym wypadku po wysiłku fizycznym z większym prawdopodobieństwem zaserwujesz sobie coś wysokokalorycznego, co może zniweczyć twoje wysiłki utraty na wadze.
Odkryto, że istnieje związek między otyłością i chorobami dziąseł.
Kobiety po pięćdziesiątce doświadczają niekorzystnych zmian, jeśli chodzi o mięśnie szkieletowe. Dzięki ćwiczeniom jednak można skutecznie powstrzymać ten proces.
Otyli pacjenci w wieku powyżej 60 lat mogą stracić na wadze tyle samo, co ludzie młodsi, stosując jedynie zmiany w stylu życia.
Warto utrzymywać stałą wagę, bo zmiany w tym zakresie mogą niekorzystnie wpływać na ryzyko demencji.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia