Liczba wyników: 5138
Utrzymanie prawidłowego stężenia "dobrego" cholesterolu we krwi znacząco obniża ryzyko wystąpienie zawału serca, udaru mózgu i choroby wieńcowej. Cholesterol nie jest niebezpieczny. Co więcej, zapewnia prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Jednak ważne jest, aby jego stężenie mieściło się w ustalonych normach.
Kontrola stężenia lipidów we krwi może stanowić element profilaktyki raka prostaty.
Naukowcy zidentyfikowali u chorych na Alzheimera różne białka we krwi, które mogą stanowić podstawę wczesnej diagnozy wspomnianej choroby. Rozpoznanie pierwszych symptomów Alzheimera umożliwia podjęcie szybkiego leczenia i jak najdłuższe powstrzymywanie rozwoju choroby.
Osoby w średnim wieku, które śpią pięć lub mniej godzin dziennie, bardziej od innych narażone są na wzrost ciśnienia krwi. –Sen pozwala sercu zwolnić swoją pracę i nadaje rytm na cały dzień – twierdzi James Gangwisch, autor badań.
Jeśli chcesz aby Twoje serce było zdrowe - jedz pistacje! Garść tych orzechów spożywana codziennie wpływa korzystnie na stan zdrowia serca, przyczyniając się do poprawy pracy naczyń krwionośnych, regulacji poziomu cukru we krwi i utrzymania prawidłowej wagi ciała.
Chłodniejszy nos i cieplejsze policzki mogą być charakterystyczną oznaką wzrostu ciśnienia krwi.
Wysoki wzrost i otyłość może zwiększać ryzyko potencjalnie niebezpiecznych zakrzepów krwi.
Picie niewielkiej ilości białka serwatkowego przed posiłkami pomaga diabetykom kontrolować poziom cukru we krwi.
Znadujące się w soi białko może zmniejszyć poziom tzw. „złego cholesterolu" we krwi.
Super jedzenie może poprawić pamięć, obniżyć ciśnienie krwi, zwiększyć możliwości układu odpornościowego.
Przeciwdziałanie utracie słuchu może zmniejszyć samotność wśród osób starszych