Liczba wyników: 1490
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
Pamiętaj o jabłkach i gruszkach podczas zakupów - jedzenie większej ilości owoców i warzyw z białym miąższem może chronić przed udarem.
W przypadku osób bez problemów z pamięcią czy myśleniem, słaby wynik w teście pamięci może mieć związek z biomarkerami w mózgu powiązanymi z chorobą Alzheimera, a także z bardzo wczesnymi oznakami zaburzenia zapamiętywania, które poprzedzają demencję o kilka lat.
Jedzenie jagód może sprzyjać zdrowemu starzeniu się.
Kupujący często zmieniają zdanie przy dokonywaniu wyborów, które wiążą się ze sprzecznymi celami.
Substancja znajdująca się w skórkach owoców cytrusowych może obniżać poziom cholesterolu skuteczniej niż niektóre leki na receptę i nie wywołuje skutków ubocznych.
Jedzenie tofu i produktów zawierających większe ilości izoflawonów wiąże się z umiarkowanie niższym ryzykiem chorób serca.
Już po niewielkiej dawce nieorganicznego azotanu przez trzy dni zdrowi ludzie wykorzystują mniej tlenu podczas jazdy na rowerze stacjonarnym. To oznacza, że poprawiła się wydajność i zwiększyła efektywność mitochondriów, które zasilają nasze komórki.
Oto kolejna zachęta do stosowania zdrowej diety: odpowiednie odżywianie ma związek ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju COVID-19 i jego poważnych powikłań, czytamy w magazynie „Gut".
Nieswoiste zapalenie jelit to zespół bolesnych dolegliwości, które mogą powodować ciężką biegunkę i zmęczenie. Leczenie obejmuje leki i zabiegi chirurgiczne. Jednak okazuje się, że proste (przynajmniej sezonowo) działanie dietetyczne może złagodzić zapalenie okrężnicy i poprawić zdrowie jelit. Już mniej niż miseczka truskawek dziennie może pomóc powstrzymać objawy zaburzeń.
Aktywność na świeżym powietrzu pomaga uchronić się przed chorobami przewlekłymi