Liczba wyników: 5915
Tabliczki z płatków zbożowych nierzadko lansowane jako zdrowa, dietetyczna przekąska, mogą być wręcz szkodliwym elementem naszego menu, ponieważ zawierają duże ilości cukru i tłuszczów.
Badania medyczne wskazują, że osoby przyjmujące preparaty uzupełniające poziom wapnia w organizmie, mają wyższe ryzyko zawału serca.
Kiedy kobieta wchodzi w okres klimakterium, w jej organizmie obniża się poziom hormonów płciowych, co powoduje zmniejszenie aktywności seksualnej.
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez brytyjskich naukowców, niski poziom witaminy B12 u osób starszych może prowadzić do atrofii mózgu.
Jak pokazują badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Chicago - zdrowie, nie wiek, determinuje poziom zadowolenia seksualnego wśród osób starszych.
Jak się wydaje, stany takie jak zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD), choroba afektywna dwubiegunowa, a nawet zachowania agresywne mogą być powiązane ze ilością cukru w diecie i mieć podłoże ewolucyjne.
Słodki smak cukru jest bardzo popularny na całym świecie. Cukier odgrywa coraz większą rolę w diecie ludzi i ma istotny wpływ na ich zdrowie, w tym masę ciała. Teraz sprawdzono, jak cukier wpływa na odczuwanie sytości.
Jedzenie na śniadanie produktów, które mają niski indeks glikemiczny, może pomóc w zapobieganiu skokowi poziomu cukru we krwi przez cały ranek i po następnym posiłku dnia, stwierdzili naukowcy.
Dzięki odpowiedniemu jedzeniu i ćwiczeniom może zmniejszyć obciążenie serca z powodu nadciśnienia. Antynadciśnieniowa dieta obejmuje ograniczenie alkoholu, soli i cukru, a także dodanie do posiłków dużej ilości warzyw i owoców.
Naukowcy z Uniwersytetu w Illinois przeprowadzili badania, z których wynika, że podwyższony poziom estrogenów we krwi może pogarszać funkcjonowanie tzw. pamięci krótkotrwałej.