Liczba wyników: 3248
Im więcej warzyw i owoców w diecie, tym lepiej. Produkty te zawierają bowiem polifenole, związki, które mogą przedłużyć nam życie.
Trzeba zmniejszyć ilość mięsa i przetworzonych produktów w diecie, a zwiększyć dawkę świeżych artykułów, by poprawić swoje szanse na długowieczność.
Dobra wiadomość z Włoch dla osób zagrożonych chorobą Parkinsona: dzięki rewolucyjnej technice stymulacji bezprzewodowej można zdalnie włączać i wyłączać komórki nerwowe. Nowa terapia daje nadzieje na dobre efekty leczenia i jest niemal bezinwazyjna.
Badania wskazują, że komórki tłuszczowe osób otyłych wydają się mieć swoje ograniczenia, co do ilości tłuszczu, jaki mogą zmagazynować. Po osiągnięciu tego limitu uruchamia się wiele procesów biologicznych, które nie dopuszczają do dalszego rozszerzania się tkanki tłuszczowej i mogą wywołać niektóre problemy zdrowotne powiązane z otyłością, takie jak cukrzyca typu 2 i choroby sercowo-naczyniowe.
Nowe odkrycia mogą pomóc w opracowaniu leczenia, które powstrzyma osłabienie zdolności poznawczych. Okazuje się, że także w starszym wieku mogą być wytwarzane nowe neurony (komórki nerwowe).
Odpowiednia dawka czosnku w diecie może pomóc zapobiec stwardnieniu aorty, głównej tętnicy przenoszącej krew z serca.
Wysoki poziom cholesterolu w diecie sprawił, że u myszy zarażonych grypą choroba się nasiliła. Okazuje się, że cholesterol może zaostrzać infekcje wirusowe.
Osoby z dużą ilością pokarmów bogatych w potas w diecie mogą być mniej narażone na udar mózgu.
Oto kolejny powód, poza wytwarzaniem witaminy D, aby wygrzewać się w słońcu. Jak się okazuje, komórki tłuszczowe znajdujące się tuż pod skórą kurczą się pod wpływem niebieskiego światła emitowanego przez słońce.
Pochodna witaminy A, tj. kwas retinowy znajdujący się w dużych ilościach w słodkich ziemniakach i marchwi, pomaga przywrócić komórki przedrakowe z powrotem do formy normalnych, zdrowych komórek piersi.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem