Liczba wyników: 1820
Dieta bogata w magnez jest kluczowa dla naszego zdrowia - zmniejsza ryzyko uszkodzenia DNA i wystąpienia przewlekłych chorób zwyrodnieniowych.
Osoby z wyższym poziomem metali we krwi i moczu mogą być bardziej narażone na stwardnienie zanikowe boczne (amyotrophic lateral sclerosis, ALS) i śmierć z jego powodu, ostrzegają eksperci z University of Michigan.
Tradycyjna chińska pasta ziołowa znana jako Xiao Chuan lub XCP może pomóc zmniejszyć zimowe zaostrzenia przewlekłej obturacyjnej choroby płuc (POChP). Pasta jest stosowana w leczeniu trudności z oddychaniem w Chinach od ponad tysiąca lat.
Im ciężej nasz mózg wysila się w pracy, tym mniejsze jest prawdopodobieństwo wystąpienia problemów z pamięcią i myśleniem w późniejszym życiu.
Ograniczenie ilości przetworzonego mięsa o około jedną trzecią mogłoby zapobiec ponad 350 tysiącom przypadków cukrzycy w USA w ciągu 10 lat. Co więcej, zmniejszenie ilości przetworzonego mięsa przez dorosłych w USA o 30 procent - co stanowi równowartość około 10 plasterków bekonu tygodniowo - doprowadziłoby również do zmniejszenia o dziesiątki tysięcy przypadków chorób układu krążenia i raka jelita grubego.
Opracowano nowy rodzaj kapsułek doustnych, które mogą zapewnić bezbolesne dostarczanie insuliny i innych leków białkowych.
Osoby, które gotują z dodatkiem oleju sezamowego i olejów z otrąb ryżowych, mogą liczyć na znaczny spadek ciśnienia krwi i poprawę poziomu cholesterolu.
Kawa - w różnej postaci - to jeden z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Jednak to, czy jest to dobra, czy zła dla zdrowia może wynikać z genetyki. Na Uniwersytecie Południowej Australii odkryto, że nadmierne spożycie kawy może skutkować kłopotami ze zdrowiem.
Terapia lekami przeciwpsychotycznymi może mieć skutki uboczne w postaci dodatkowych kilogramów.
U osób przyjmujących kilka popularnych leków odnotowano niższe ryzyko udaru krwotocznego z powodu pękniętego tętniaka mózgu może być zmniejszone.
Suchość w ustach (kserostomia) – nowa szansa na walkę z tym zaburzeniem