Liczba wyników: 979
Około 35 proc. Amerykanów z historią raka ma podwyższone ryzyko chorób sercowo-naczyniowych w dekadzie po wyleczeniu nowotworu, podczas gdy u innych ryzyko to plasuje się na poziomie 23 proc.
Programy badań przesiewowych na raka cieszą się większą popularnością w okolicach urodzin pacjentów lub innych ważnych dni w kalendarzu, takich jak Boże Narodzenie i Nowy Rok.
Jak wynika ze statystyk, ponad 5 milionów ludzi z USA, którzy przeżyli raka, doświadcza przewlekłego bólu, czyli niemal dwukrotnie częściej niż w populacji ogólnej.
Dieta bogata w cukier sprawiła, że u zwierząt rozwinęło się zapalenie okrężnicy, rodzaj nieswoistego zapalenia jelit.
Pieprzyki to potoczna nazwa znamion barwnikowych. Mogą one być obecne na Twojej skórze już w chwili narodzenia lub pojawić się w późniejszym okresie życia. Czy należy się nimi niepokoić? W tym tekście przekonujemy, że znamiona nie muszą być groźne, i podpowiadamy, dlaczego warto wyćwiczyć w sobie nawyk regularnej samokontroli znamion.
Sezon na borówki (czarne jagody) trwa. Sięgnij po te owoce, jeśli chcesz zadbać o zdrowie układu pokarmowego.
Wystarczy kilka zmian w stylu życia, by zapobiec wielu przypadkom raka, mówią medycy z Harvard Medical School.
Jak wynika z badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii, samotność doświadczana przez mężczyzn w średnim wieku wiąże się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka. Eksperci uważają, że trzeba uwzględnić izolację i relacje społeczne w kompleksowej opiece zdrowotnej i profilaktyce chorób.
Starsze osoby, które doświadczają senności w ciągu dnia, mogą być narażone na ryzyko rozwoju różnych nowych chorób, w tym cukrzycy, raka i nadciśnienia.
Ubiegły sezon grzybowy był bardzo udany i jeśli część zasuszyliście lub zamarynowaliście, dodawajcie grzyby do przygotowywanych posiłków - pomagają obniżyć ryzyko raka, mówią eksperci z Penn State.
Poziom przetworzenia jedzenia – nowe narzędzie pozwala ocenić, jak reagujemy na żywność