Liczba wyników: 2124
Selen - minerał występujący w różnych produktach spożywczych - może odwrócić poznawcze skutki udaru oraz przyspieszyć uczenie się i pamięć starzejących się mózgów.
Filiżanka herbaty z hibiskusa nie tylko rozgrzewa organizm, ale też wzmacnia układ odpornościowy, pomaga kontrolować ciśnienie krwi i wspiera odchudzanie. Teraz mamy kolejny powód, aby sięgać po tę herbatę - może zmniejszyć skutki choroby Alzheimera.
Kiepski sen może nasilać ryzyko chorób serca i przedwczesnej śmierci mówią badacze.
Ludzie, którzy zaczęli zajmować się ogrodnictwem, jedli więcej błonnika i byli bardziej aktywni fizycznie - a to dwa znane sposoby zmniejszania ryzyka raka i chorób przewlekłych. Co więcej, cechowali się niższym poziomem stresu i niepokoju.
Pozytywne interakcje społeczne są związane z poczuciem celowości u seniorów. Ustalono też, że te korelacje silniej dotyczą tych, którzy są na emeryturze.
Wyższa ilość wysokoprzetworzonej żywności w diecie wiązać się ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka i śmierci z jego powodu.
Nadciśnienie i cukrzyca to znane czynniki ryzyka udaru mózgu, teraz jednak ustalono, że związane z nimi ryzyko może się zmniejszać wraz z wiekiem.
Im dłużej ktoś zmaga się z otyłością, tym wyższe ma ryzyko różnych problemów zdrowotnych, w tym nasilenia się czynników chorób kardiometabolicznych.
Rzadsze stosowanie soli w kuchni wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem chorób serca, niewydolności serca i choroby niedokrwiennej serca. Nawet w przypadku osób stosujących słynną dietę typu DASH zmniejszenie dawki soli może jeszcze bardziej poprawić zdrowie serca.
Słabi kierowcy częściowo mogą obwiniać swoje geny za kiepskie umiejętności prowadzenia samochodu, mówią neurolodzy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Irvine.