Liczba wyników: 570
Polska kardiologia może poszczycić się skutecznym leczeniem zawałów na naprawdę wysokim poziomie, ale słabym ogniwem pozostaje etap terapii i opieki nad pacjentem kardiologicznym w ciągu tygodni, miesięcy i lat po przebytym zawale. Tu mamy jeszcze wiele do zrobienia – mówi prof. Piotr Ponikowski, prezes Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego.
Prawie jedna czwarta Polaków po 35. roku życia nie wie, jaki ma poziom cholesterolu, a niespełna 8% przyznaje, że ma powyżej normy. Tymczasem wg danych epidemiologicznych aż 61% dorosłych Polaków (16 mln) ma podwyższone stężenie cholesterolu lub przyjmuje z tego powodu leki.
Idź na dłuższy spacer. Zrób to, zwłaszcza gdy przez cały tydzień siedzisz w pracy za biurkiem, a w domu przed telewizorem. Wprowadź spacery do planu swoich zajęć – spaceruj 3-4 razy w tygodniu przez minimum godzinę. Jeśli od miesięcy czy lat żyjesz „na siedząco” i zastanawiasz się, kiedy zacząć się ruszać, zrób to 30 września, w Światowy Dzień Serca.
Wielu z nas w czasie tegorocznych wakacji korzystało z kąpieli słonecznych, nie zawsze pamiętając o kremie z filtrem. Nagle wydaje się, że zmarszczki są bardziej widoczne, a skóra stała się przesuszona, mniej elastyczna i podrażniona. Początek jesieni to czas, kiedy warto naprawić szkody wyrządzone przez promienie słoneczne i przygotować skórę na chłodniejsze temperatury.
Niektóre posiłki sprawiają, że szybko się najadamy, a innych trzeba zjeść znacznie więcej, żeby uzyskać uczcie sytości. Co więcej, po zjedzeniu pewnych produktów przez dłuższy czas czujemy się nasyceni, a w przypadku innych dość szybko powraca głód. Co oczywiste, ma to istotne znaczenie dla diety i utrzymania prawidłowej wagi. Sprawdź więc, co jeść, by się nie przejadać i nie być głodnym tuż po posiłku.
Pachnotka zwyczajna (perilla frutescens, japońska nazwa: shiso) pochodzi z Azji - rośnie m. in. w Chinach, Indiach, Japonii i Korei. Olej z nasion zioła, bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 oraz kwasy alfa-linolenowe, jest używany do smażenia oraz jako przyprawa, ale roślina stanowi też substrat w przemyśle lakierniczym. Jeśli chodzi o medycynę tradycyjną, pachnotka jest stosowana głównie dla osłabienia objawów alergii i astmy, a także leczenia chorób układu krążenia.
Lista zalet strusiego mięsa jest proporcjonalna do wielkości strusia. Strusina to doskonała alternatywa dla wołowiny i drobiu. Jest niskokaloryczna i bogata w składniki odżywcze, ma wyczuwalny słodki smak. Można ją jeść zarówno w formie tatara, jak i po obróbce termicznej.
Orzechy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska. Warto serwować ją sobie regularnie, bo wówczas organizm lepiej funkcjonuje i można uchronić się przed różnymi dolegliwościami.
Borówka jest słodka, smaczna, nie plami i ma niewiele kalorii, ale przede wszystkim borówka jest niezwykle odżywcza. To prawdziwy super owoc do zadań specjalnych.
Cząsteczki smogu dostając się do naszych dróg oddechowych, dostają się również do naczyń krwionośnych, w których wywołują odczyn zapalny. Odczyn ten pobudza układ współczulny, doprowadza do przyspieszonego rozwoju miażdżycy – mówi prof. dr. hab. n. med. Krzysztof J. Filipiak, internista, hipertensjolog, kardiolog, Prezes-Elekt Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego, Prorektor Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia