Liczba wyników: 7840
Osłabienie układu immunologicznego jest skutkiem zbyt małej ilości witaminy D krążącej w organizmie człowieka, co zwiększa zagrożenie nowotworami i osteoporozą. Brytyjski zespół naukowców opracował nowatorskie, super dokładne badanie krwi, za pomocą którego można ustalić, jak dużą rolę w niedoborze witaminy D odgrywa dieta danej osoby. Badanie zaprezentowano w dwóch artykułach opublikowanych w czasopiśmie Nutrition Journal.
Codzienne jedzenie jogurtu może być może być polecane osobom z nadciśnieniem, wskazują eksperci z Uniwersytetu Południowej Australii.
Mężczyźni, którzy oddają krew, mogą miećnawet o 30 procent niższe ryzyko wystąpienia chorób serca.
Odpowiednia ilość witaminy D w organizmie jest niezbędna do utrzymania silnych mięśni.
Zbilansowana dieta zawierająca białko z różnych źródeł może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju nadciśnienia.
U starszych mężczyzn zmniejszona aktywność seksualna i obniżone pożądanie mogą powodować spadek poziomu testosteronu w surowicy.
Niskie poziomy witaminy K mają związek ze zwiększonym ryzykiem ograniczenia mobilności i niepełnosprawności u osób starszych, mówią badacze z Uniwersytetu Tufts.
Dla diabetyków utrzymywanie ciśnienia krwina poziomie nie wyższym niż 130/80 jest kluczowe, by mogli uchronić się przed zawałami i udarami.
Uczeni zbadali krew zmarłej w wieku 115 lat kobiety. Analizy dostarczają ciekawych informacji na temat prawdopodobnych czynników długowieczności.
W przypadku osób z nadwagą z cukrzycą intensywne ćwiczenia i dieta nie tylko pomagają stracić nadmiar kilogramów, ale mogą także pomóc „wytrenować" komórki tłuszczowe do produkcji hormonu odpowiedzialnego za zwiększoną produkcję "dobrego" cholesterolu.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia