Liczba wyników: 3456
Regularne stosowanie leków przeciwrefluksowych - inhibitorów pompy protonowej (IPP) - wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2.
Osoby w średnim wieku, których dieta jest pełna dań typu fast food, złożonych m. in. z przetworzonego mięsa i napojów słodzonych, są bardziej narażone na depresję.
Jedzenie większej ilości świeżych owoców jest związane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2, natomiast picie wielu soków owocowych ma odwrotny skutek...
Kobiety, które doświadczają menopauzy przed 46 rokiem życia lub po 55-tych urodzinach, mają wyższe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 - wynika z badania obejmującego ponad 124 tysiące uczestniczek.
Osoby z depresją lub cukrzycy typu 2 mogą mieć zwiększone ryzyko zachorowania na demencję, a prawdopodobieństwo może być jeszcze wyższe u ludzi doświadczających obydwu tych chorób.
Tłuszcze trans występujące w wielu produktach typu fast food i odpowiadają nie tylko za „zatykanie" tętnic. Nowe badania pokazują, że może mieć negatywny wpływ na pamięć.
Nowe badania sugerują, że u chorych na cukrzycę typu 2 z niebezpiecznie niskim poziomem cukru we krwi może wystąpić zwiększone ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.
Wyniki badań CBOS ukazują, że na co najmniej tygodniowy wypoczynek poza miejsce zamieszkania wyjeżdża stosunkowo niewielka grupa Polaków. Zdecydowana większość nie ma szans na tego typu regenerację sił psychicznych i fizycznych. Od kilku lat większość dorosłych w ogóle nie wyjeżdżała na wypoczynek. Najważniejszą barierę stanowią, zdaniem badanych, względy finansowe.
Starzenie się mózgu jest przyspieszone o około 26 proc. u osób z postępującą cukrzycą typu 2 w porównaniu z ludźmi bez tej choroby.
Dokładniej ujmując problem zawarty w tytule - trzeba odchudzić trzustkę, by móc liczyć na odwrócenie efektów cukrzycy typu 2.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem