Liczba wyników: 827
Tłuste potrawy (25 proc.), nieregularne i zbyt obfite posiłki (23 proc.) oraz ostre przyprawy (22 proc.) są wskazywane jako najczęsciej występujące przyczyny zgagi. 41 proc. Polaków uważa, że najlepszym sposobem zapobiegania i walki ze zgagą jest zmodyfikowanie diety.
Kilka lat temu dietę Polaków zdominowały zielone owoce i warzywa. Do dziś w formie koktajli lub sałatek spożywamy rukolę, jarmuż i avocado. Teraz do naszej kuchni wdzierają się kolejne dodatki, których wartości odżywcze porównywane są z tymi zawartymi w warzywach i owocach - niektóre mają ich nawet więcej. Wśród nowości znajdują się m.in. baobab, camu camu i jagody maqui. Co o nich wiemy?
Nadciśnienie tętnicze to jedna z najczęstszych chorób układu krążenia. Według statystyk, w Polsce cierpi na nie około 10 mln osób, ale tylko blisko połowa z nich jest tego świadoma. Nazywane jest cichym zabójcą, bo często nie daje żadnych objawów, a nieleczone prowadzi m.in. do udaru mózgu lub zawału serca. Obiegowe opinie na temat nadciśnienia często są przyczyną bagatelizowania tej choroby, dlatego warto sprawdzić prawdziwość popularnych przekonań.
Dla wielu ludzi poranna filiżanka kawy jest niezbywalnym punktem dnia. I susznie, mówią uczeni, bo to zdrowy, wypełniony przeciwutleniaczami napój. W nadmiarze jednak szkodzi, a ponieważ staje się elementem całodziennego menu i wypijamy go w znacznych ilościach, może zagrażać zdrowiu.
Gotowane buraczki, kotlet mielony i ziemniaki to jeden z najpopularnniejszych obiadów na naszych stołach. Szczególnie pierwszy jego składnik jest wyjątkowo wartościowy - buraki są bogate w związki, które pomagają zachować zdrowie i mają silne właściwości przeciwstarzeniowe.
Zapach ma wpływ na zapamiętywanie. Zmysły mają istotne znaczenie dla procesu zapamiętywania i uaktualniania wspomnień. Jak u Prousta - smak magdalenek wywołał u niego określone reminescencje - tak określony aromat też nie pozostaje bez znaczenia dla pamięci.
Ilość i rodzaj bakterii w jelitach ma ogromny wpływ na stan zdrowia i pracę mózgu. Badania pokazują, że mikrobiom oddziałuje m. in. na sposób przechowywania tłuszczu, poziom glukozy we krwi i reakcję organizmu na hormony odpowiedzialne za uczucie głodu lub sytości. Ostatnie testy pokazały, że mikrobiota wpływa też na przekaźniki, które regulują nastrój i ma znaczenie dla zachowania zdrowia psychicznego. Aby zadbać o obecność odpowiednich bakterii w jelitach, dołącz te produkty do swojego jadłospisu.
Sen stanowi jeden z podstawowych stanów czynnościowych naszego ośrodka nerwowego i jest niezbędny w procesie regeneracji organizmu oraz podtrzymywania funkcji życiowych. Podczas snu, mimo że następuje wówczas zatrzymanie aktywności fizycznej oraz utrata świadomego kontaktu z otoczeniem, utrzymana zostaje m.in. praca układu nerwowego, który w tym czasie podlega regularnym zmianom. W jaki sposób sen reguluje pracę naszego organizmu? Jak długo powinniśmy spać, aby w pełni się zregenerować? Co nam grozi przy chronicznym niewyspaniu?
Witamina C to dla wielu z nas sposób na wzmocnienie organizmu, dlatego najchętniej sięgamy po nią w okresie osłabionej odporności np. w czasie jesienno-zimowej aury czy wiosennego przesilenia. Czy przyjmowanie witaminy C, gdy jesteśmy przeziębieni faktycznie ma wpływ na szybszy proces powrotu do zdrowia? Kiedy można mówić o skuteczności jej działania? Zdradzamy fakty i mity nt. popularnego kwasu L-askorbinowego i odpowiadamy, jaką pełni rolę w naszym organizmie.
Wiek ma istotne znaczenie dla szans reprodukcyjnych. Im jest wyższy, tym prawdopodobieństwo zostania rodzicem maleje. Okazuje się jednak, że możliwości zajścia w ciążę i jej donoszenia są podobne po czterdziestce i po pięćdziesiątce.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem