Liczba wyników: 1473
Suszone owoce mogą mieć wpływ na lepsze zdrowie.
Kobiety chore na cukrzycę mają znacznie wyższe ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową.
Skrócenie snu o zaledwie 90 minut przez sześć tygodni nasiliło insulinooporność u kobiet. Efekt był jeszcze bardziej wyraźny u pań po menopauzie.
Poziom ilości przetworzonych węglowodanów w diecie został statystycznie powiązany z atrakcyjnością twarzy.
Cukrzyca często pozostaje niewykryta, dopóki nie uszkodzi narządów lub nerwów. Częściowo wynika to z tego, że diagnoza na wczesnym etapie jest czasochłonna i trudna. Teraz opracowano matematyczną metodę, która na zaledwie dwóch wartościach pobranych z próbki krwi umożliwiaj wiarygodną i niedrogą diagnostykę choroby we wczesnym stadium.
Koniec z zastrzykami dla diabetyków? Wkrótce jest szansa na nową alternatywę dla strzykawek czy pomp insulinowych. Opracowano nowy sposób na zaopatrzenie organizmu w insulinę.
Stosowanie leków o działaniu hipoglikemizującym z grupy agonistów GLP1 wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju marskości i raka wątroby u osób chorych na cukrzycę typu 2 i przewlekłą chorobę wątroby.
U osób, których wiek biologiczny jest wyższy niż wiek chronologiczny, występuje znacznie zwiększone ryzyko udaru mózgu i demencji, a zwłaszcza otępienia naczyniowego, ostrzegają eksperci z Karolinska Institutet w Szwecji.
Według ekspertów z Penn State kilka filiżanek gorącego kakao może nie tylko pomóc rozgrzać się w zimowe dni, ale także pomóc osobom otyłym osłabić ryzyko chorób związanych ze stanami zapalnymi, takich jak cukrzyca.
Od dawna wiadomo, że u chorych na cukrzycę ryzyko wystąpienia ciężkiej choroby płuc w przypadku zakażenia wirusami grypy, a także bakteriami i grzybami jest znacznie zwiększone. W okresie pandemii Covid-19 zjawisko to nabrało dodatkowego znaczenia: stało się jasne, że u diabetyków zagrożenie ciężką, a nawet śmiertelną chorobą płuc jest znacznie wyższe. Około 35 procent osób chorych na Covid-19, które zmarły podczas pandemii, zmagało się też z cukrzycą.
Środowisko rodzinne ma istotny wpływ na nasze funkcje poznawcze i sposób myślenia