Liczba wyników: 323
Zimową porą mamy do dyspozycji mniejszy wybór produktów niż latem czy jesienią, ale w dzisiejszym zglobalizowanym handlu, nawet na lokalnym rynku można dostać to, czego brakuje w standardowym menu, zresztą to, co powszechnie oferowane, także może dobrze służyć naszemu zdrowiu. Poniżej cztery produkty, których obecność w zimowym jadłospisie powinna być obowiązkowa.
Z okazji Światowego Dnia Otyłości obchodzonego 24 października eksperci programu „Wiem, co wybieram” przypominają, że Polacy w dalszym ciągu niewiele wiedzą na temat zalet płynących ze spożycia tłuszczów omega-3 i omega-6. Nadal spożywamy znacznie więcej „złych” tłuszczów. Jak spożywać mniej nasyconych tłuszczów i zwiększyć spożycie tych przyjaznych dla organizmu?
Joga może zapobiec chorobom serca i cukrzycy.
Miażdżyca jest procesem chorobowym, w którym tętnice zwężają się i sztywnieją ze względu na nadmierne gromadzenie się płytki wokół ich ścian. Choroba zaburza przepływ krwi w organizmie doprowadzając do poważnych powikłań sercowo-naczyniowych. Biorąc za kryterium miejsce rozwoju patologicznych zmian wyróżnia się takie odmiany choroby, jak: miażdżyca tętnic; obejmuje zwężenie światła tętnic, co skutkuje niedostatecznym ukrwieniem narządów; miażdżyca mózgu; wywołuje najpierw drażliwość oraz szybsze zmęczenie, po jakimś czasie symptomy obejmują również problemy z pamięcią, zmiany w osobowości, afazję; choroba może prowadzić do udaru; miażdżyca naczyń wieńcowych często skutkuje zawałem serca; miażdżyca tętnic obwodowych dotyczy zwykle tętnicy brzusznej, która wywołując presję na tętnicę biodrową powoduje niedokrwienie kończyn dolnych, pacjent doświadcza wtedy silnego bólu bez zewnętrznego powodu (np. wysiłku fizycznego).
„Eliksir" długowieczności? To orzechy. Są kaloryczne, ale dostarczają dobrej energii. Mają tez wiele witamin i mogą pomóc ochronić się przed rozmaitymi chorobami, przekonują badacze.
Serce i naczynia są lepiej chronione dzięki letnim owocom.
Określone zmiany w stylu życia mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Oto pięć podstawowych wskazówek.
Migdały mogą poprawić kontrolę poziomu cukru we krwi i wyeliminować skoki poziomu glukozy po jedzeniu, wynika z badań w Kanadzie.
Jesteśmy przyzwyczajeni do określonego jadłospisu, a do nieznanego jedzenia podchodzimy z dużą ostrożnością - często jesteśmy skłonni spróbować czegoś nowego tylko w określonych sytuacjach, np. na wakacjach. Tymczasem warto poszukać nowych elementów menu - niektóre niestandardowe produkty mają zaskakująco silny wpływ na samopoczucie.
Cukrzyca jest przewlekłą choroba metaboliczną spowodowaną niewłaściwym działaniem insuliny lub całkowitym brakiem tego hormonu. Wytwarzana w trzustce insulina uczestniczy w regulowaniu procesów przemiany materii, jej nieodpowiednia ilość związana z chorobą prowadzi do hiperglikemii (zwiększonego poziomu glukozy we krwi), co prowadzi do uszkodzenia nerek, nerwów, naczyń krwionośnych gałki ocznej i wielu innych powikłań.
Zespół policystycznych jajników sprzyja problemom z pamięcią i myśleniem