Liczba wyników: 12821
Występowanie objawów COVID-19 wiąże się z gorszym zdrowiem psychicznym i niższą satysfakcją z życia.
Kombucha to musujący, cierpki napój wytwarzany przez fermentację herbaty. Eksperci postanowili fermentować też inne napoje roślinne, aby zbadać ich różne właściwości odżywcze i smaki.
Osoby z łagodnym urazem mózgu, które otrzymały poranną terapię światłem niebieskim, mogą doświadczyć zmniejszenia nasilenia depresji i innych objawów wstrząsu mózgu.
Przeanalizowano obrazy mózgu 70-latków i oszacowano biologiczny wiek tych narządów. Jak odkryto, czynniki szkodliwe dla zdrowia naczyń, takie jak stany zapalne i wysoki poziom glukozy, są powiązane z mózgiem wyglądającym na starszy niż wynika to wieku metrykalnego, podczas gdy zdrowy styl życia był związany z młodszym obrazem tego organu.
Muzyka może zmniejszyć niepokój i pobudzenie u osób z zaawansowaną demencją.
U osób w średnim wieku czynniki ryzyka, takie jak nadmierne ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi i cholesterol, które nie są dobrze kontrolowane, w połączeniu z nieprzestrzeganiem pewnych zdrowych nawyków, w tym ćwiczeń, diety i odpowiedniego odpoczynku, są powiązane z wyższym ryzykiem udaru, demencji lub depresji w późniejszym życiu.
Im dłużej dana osoba sprawuje opiekę na kimś bliskim tym silniej zmniejsza się jego/jej poczucie dobrostanu.
Niedobór cynku w diecie sprzyja zakażeniom płuc bakterią Acinetobacter baumannii, która jest główną przyczyną zapalenia płuc związanego z koniecznością zastosowania respiratora.
Kobiety, które schudły po 50-tym roku życia i utrzymały tę nową wagę, miały niższe ryzyko zachorowania na raka piersi niż panie, których waga pozostała stabilna.
Zmiany w diecie mogą pomóc zmniejszyć wzrost komórek rakowych u pacjentów poddawanych aktywnemu nadzorowi, czyli podejściu terapeutycznemu polegającemu na regularnym monitorowaniu nowotworu bez natychmiastowej interwencji.
Profilaktyka ocaliła miliony ludzi od zgonów z powodu kilku nowotworów